Onderzoek naar haalbaarheid dubbeldoelkip in Verenigd Koninkrijk

Het projectteam, onder leiding van Dr. Annie Rayner en boerin Clare Hill, heeft de eerste financiering veiliggesteld en is op zoek naar partners om het project te financieren, op te schalen en er meer expertise aan toe te voegen. Zo meldt de Engelse pluimveenieuwssite Poultry News.
Het initiatief heeft financiering gekregen als onderdeel van het Farming Innovation Programme van het Department for Environment, Food and Rural Affairs (DEFRA), uitgevoerd in samenwerking met Innovate UK. Het project is een samenwerking met onderzoeker Dr. Elizabeth Rowe van de University of Reading en Mike Theodorou van Biosource Consulting, die ook een Emeritus Chair bekleedt aan de Harper Adams University en als Innovation Manager voor het project fungeert.
De gemiddelde Brit consumeert jaarlijks 25 kilogram kippenvlees en 200 eieren.
Ethischere benadering
Op Planton Farm in Shropshire hebben Rayner en Hill al vrije-uitloop leghennen en uitloop vleeskuikens geïntroduceerd. Dit project is gericht op het verder onderzoeken van de levensvatbaarheid van dubbeldoelkippen: kippen die zowel als leghennen als voor het vlees kunnen dienen. Door waarde toe te voegen aan mannelijke legkuikens bieden dubbeldoelkip rassen een ethischere en duurzamere benadering van de pluimveehouderij, zeggen de onderzoekers.
Het project combineert bureauonderzoek met kleinschalige proeven om de belangrijkste onderdelen van weidepluimveesystemen te onderzoeken, waaronder voersystemen, huisvestings- en broedontwerpen en de beschikbaarheid van rassen.
Productiviteit
Kuikens worden in de lente geplaatst, terwijl de mannetjes in de zomer worden verwerkt voor vlees en de hennen rond dezelfde tijd beginnen met de productie van eieren. Het onderzoek zal de productiviteit, productiekosten en de opbrengst van eieren en vlees monitoren, en tegelijkertijd wordt ook de impact op de gezondheid van de weide en de biodiversiteit beoordeeld.
„Ons doel is om een praktisch, schaalbaar model te creëren voor regeneratieve kippenhouderij met twee doelen, dat naadloos integreert in bestaande Britse boerderijsystemen”, aldus Dr. Rayner. „Door zowel milieu- als ethische kwesties in de pluimveehouderij aan te pakken, hopen we een duurzamere oplossing te bieden die boeren, consumenten en de planeet ten goede komt.”
Financieringsconsortium
Voortbouwend op de initiële financiering van DEFRA lanceert Planton Farm een financieringsconsortium van levensmiddelenbedrijven om de omvang en impact van het project te vergroten.
Dit consortium en de bijbehorende financiering brengen waardevolle expertise, kennis en bereik naar het project, waardoor dieper kan worden ingegaan op belangrijke onderwerpen en sneller vooruitgang kan worden geboekt bij het beantwoorden van de fundamentele vraag: hoe ziet echt regeneratieve pluimveehouderij eruit in het Verenigd Koninkrijk?
„We zijn enthousiast om dit project verder te laten groeien dan de oorspronkelijke scope”, aldus Rayner. „Het consortium zal niet alleen ons onderzoek versnellen, maar ook een dynamische community van deskundige belanghebbenden creëren die zich inzetten voor het pionieren van duurzame en regeneratieve pluimveehouderij in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten.”

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Vera Bavinck
Bron: Poultry News