Duitse kalkoenslachterij Heidemark kan straks ook vleeskuikens slachten

Heidemark, de grootste Duitse kalkoenvleesleverancier, heeft officieel goedkeuring gekregen om in de toekomst naast kalkoenen ook vleeskuikens te mogen slachten. Tot nu toe was het slachthuis in Ahlhorn, in het district Oldenburg in de deelstaat Nedersaksen, uitsluitend bedoeld voor het slachten van kalkoenen. De goedgekeurde productiehoeveelheid, gemeten naar het gewicht van het verwerkte pluimvee, blijft echter over het geheel genomen ongewijzigd.
„Deze strategische uitbreiding geeft ons de kans om flexibeler te handelen in een snel veranderende marktomgeving en tegelijkertijd onze kerncompetentie op het gebied van pluimveemarketing verder uit te breiden”, zegt directeur Christopher Kalvelage van Heidemark. „Hierdoor kunnen we in de toekomst sneller reageren op veranderingen in de markt en op politieke en regelgevende beslissingen. Deze nieuwe flexibiliteit versterkt de veerkracht en toekomstige levensvatbaarheid van het bedrijf aanzienlijk.”
Slachthoeveelheid verandert niet
Volgens informatie van het bedrijf staat de uitgebreide goedkeuring voor een uitgebreider pluimveeslachthuis nu als eerste stap het loonslachten van vleeskuikens toe. Hiervoor zijn de nodige contractuele afspraken gemaakt.
De plannen voor de technische uitbreiding en herbouw zijn opgesteld en worden in meerdere bouwfasen uitgevoerd. De ombouwwerkzaamheden die nodig zijn om de vleeskuikenslachterij te kunnen starten, kunnen onmiddellijk beginnen. Er wordt al gewerkt aan de uitbreiding van het orderverzamelproces. Heidemark verwacht dat de definitieve implementatie van de herstructurering in de loop van 2026 zal plaatsvinden.
Nieuwe directeur Andres Ruff
Andres Ruff, die op 1 februari 2025 is begonnen als de nieuwe algemeen directeur en hoofd van het bedrijf in Ahlhorn, ziet de transformatie van een puur kalkoenslachthuis naar een modern pluimveeslachthuis als een toekomstgericht project. Met zijn jarenlange ervaring in projectmanagement en in de voedingsmiddelen- en vleesindustrie kijkt hij ernaar uit om deze verandering bij Heidemark actief vorm te geven. „We zullen ons potentieel benutten en onze leidende positie in de markt verder uitbreiden”, zegt Ruff.
Ruff brengt veel ervaring in de voedingssector mee. Hij was onder meer assistent directeur van Duitslands grootste vleesconcern Tönnies van 2017 tot 2020. Van 2002 tot en met 2006 was Ruff directeur van zuivelbedrijf Alois Müller in Allgäu.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Christa Diekmann-Lenartz
Bron: Geflügelnews.de