![AgruniekRijnvallei logo](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/45/101/logo-agruniekrijvallei.162x188.png)
Familie Van Leeuwen breidt zeugenhouderij uit met vleeskuikentak
![Sander van Leeuwen in vleeskuikenstal](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/12/04/370/sander_van_leeuwen_in_vleeskuikenstal.-detail.jpeg)
Samen met zijn ouders Hans en Christa van Leeuwen runt de 31-jarige Sander een zeugenbedrijf met 1.000 zeugen en sinds juni dus een biologische vleeskuikenhouderij.
Bewuste keuze voor biologische vleeskuikens
Ze houden 12.800 biologische vleeskuikens, de langzaam groeiende Hubbard JA-CY57, die negen weken op het bedrijf blijven. Vanwaar deze keuze? Sander: “De markt voor biologisch kippenvlees is al jaren goed. Er is vraag naar; er wordt veel biologisch vlees geïmporteerd vanuit België en Frankrijk.” De stal is 1.600 m2 groot, de maximaal toegestane staloppervlakte voor een biologisch vleeskuikenbedrijf, en bestaat uit drie compartimenten, gescheiden door 1,20 meter hoge afscheidingswandjes.
Modernste technieken in de stal
De stal is voorzien van de modernste technieken. “We hebben bijvoorbeeld driekleurenverlichting: wit, rood en blauw”, licht Sander toe. “Blauw voor tijdens het vangen en rood voor als er eventueel pikkerij voorkomt. De ventilatie is volledig geautomatiseerd, net als de verwarming en de verduisterbare daglichtvoorziening. Alle voerlijnen met bakjes en waterleidingen met drinknippeltjes zijn elektrisch oplierbaar en er is een automatisch weegsysteem voor de kuikens. Daarnaast is alles op afstand instelbaar via de telefoon.” De eerste vier weken blijven de kuikens binnen en wordt er verwarmd via de cv-ketel. Er is een warmtewisselaar die bij het ventileren de inkomende lucht opwarmt met de uitgaande lucht. Een cameraverbinding biedt vanuit huis zicht op de stal.
Goed voorbereide opstart
De bouw van de vleeskuikenstal heeft Sander als stressloos ervaren. “Ik stond volledig achter wat we gingen doen, had het van alle kanten goed voorbereid en de juiste mensen en gespecialiseerde bedrijven om me heen verzameld.” Ook de begeleiding vanuit AR bevalt heel goed. Anouk Hannink en Hans Ebbers, specialisten voor de biologische vleeskuikenhouderij, waren betrokken bij de opstart. “In het begin was het best wel intensief”, erkent Sander. “Je wilt graag dat het goed gaat. Ik heb veel gehad aan hun adviezen hoe ik dingen moest aanpakken. Want alles was nieuw voor me. Gewone praktische tips. Bijvoorbeeld hoe ik de stal moet klaarmaken voordat de kuikens gelost worden. Eerst de stal warmstoken en pas daarna het strooisel op de vloer. Niet andersom. En dat je de waterleiding moet doorspoelen vier uur voordat de kuikens komen, zodat het water niet te warm of te koud is. Hoe hoog de druk van de waterleiding moet zijn en hoe hoog hij moet hangen. En welke signalen de kuikens afgeven die ik moet zien op te pikken. Dat soort dingen. Ik had geen idee. Zij weten precies te vertellen hoe je dat moet aanpakken.”
Leren van iedere ronde
De vleeskuikentak bevalt tot nu toe heel goed. “Ik heb er relatief weinig werk mee. Het laden en schoonmaken kosten het meeste tijd”, aldus Sander. “Ik heb nu twee rondes gedraaid en als ik alles op een rijtje zet, ging het best goed. Al leer je iedere ronde weer wat nieuws. Het is voor ons ook een ontdekkingstocht. Alles is nieuw. Maar met hulp van de dierenarts, de voeradviseurs en je eigen gezonde verstand van beesten, kom je ver.” Toekomstplannen? “Voorlopig niet! Zet maar in het stuk dat we een fulltime medewerker zoeken voor de zeugentak. Pas als we die hebben gevonden, gaan we weer plannen maken voor de toekomst.”
Meer informatie of advies?
Wilt u meer weten of advies? Neem dan contact op met een van onze pluimveespecialisten. Zij begeleiden u graag met onze Ei-plus aanpak en geven graag advies over onze pluimveevoeders.