Vaccin kan antibiotica tegen necrotische enteritis vervangen
Necrotische enteritis is een acute infectie die wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium perfingens. Het ontwikkelt zich meestal als een complicatie van andere ziekten, zoals coccidiose, die de darmfunctie beïnvloeden of immunosuppressie veroorzaken.
Klinische symptomen van de ziekte beginnen met het acute begin van depressieve, gefronste vogels, gevolgd door opgezette darmen met necrose van het darmslijmvlies en plotselinge dood. Necrotische enteritis wordt gekenmerkt door een plotselinge toename van de mortaliteit.
Antibioticagebruik verminderen
Om de infectieziekte te bestrijden werd en wordt antibiotica gebruikt, maar dit gebruik staat onder druk vanwege de groeiende antibioticaresistentie en zorgen van consumenten. Antibioticaresistentie is ook voor pluimveehouders een bron van zorg. Vandaar dat er wordt gekeken naar alternatieven en Amerikaanse onderzoekers van de universiteit in Arkansas een vaccin hebben ontwerpen uit meerdere gemengde eiwitten.
De methode die de onderzoekers hebben ontwikkeld, heeft het grote voordeel dat verschillende eiwitten kunnen worden gebruikt om de ziekmakende bacterie te bestrijden. Immuniteit tegen het vaccin is daardoor veel lastiger en er kan worden getest met verschillende eiwitten om het meest effectieve vaccin te ontwikkelen.
Genetisch gemanipuleerd eiwit
De Amerikanen werken aan de ontwikkeling van een zogenaamd multi-epitope antigeen (MEFA)-vaccin om de groei van Clostridium perfringens in de darmen van pluimvee te vertragen. Een epitoop is een klein, toegankelijk deel van een macromolecuul dat kan worden herkend door antilichamen, B-cellen, en T-cellen van het immuunsysteem.
MEFA is een genetisch gemanipuleerd eiwit dat meerdere epitopen bevat, het deel van het eiwit dat een immuunrespons prikkelt en activeert. Dit betekent dat MEFA’s gelijktijdig meerdere delen van de bacterie kunnen aanvallen met een sterkere immuunrespons dan een normaal vaccin.
Levende kippen
Op dit moment ontwikkelen de onderzoekers zes van deze varianten, in de hoop erachter te komen welke of hoeveel een actievere verbinding is om te gebruiken in het vaccin. Zodra het MEFA-vaccin is ontwikkeld, willen de onderzoekers het vaccin in het laboratorium en met levende kippen testen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Rawpixel
Bron: Universiteit van Arkansas