Frankrijk verliest vogelgriepvrije status alweer na nieuwe uitbraak
Om een ziektevrije status te behouden, mag er minstens een maand geen vogelgriep op pluimveebedrijven worden aangetroffen. Toch dook het virus onlangs opnieuw op in het departement Calvados in Normandië, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt). Een pluimveehouder kocht daar dieren van een collega enkele kilometers verderop. Kort daarna vertoonden de aangekochte dieren in zijn stal symptomen van vogelgriep, met hoge sterfte als gevolg.
Na de positieve test werd ook het bedrijf bezocht waar de pluimvee oorspronkelijk vandaan kwam. Ook hier werd vogelgriep geconstateerd. Beide bedrijven zijn inmiddels geruimd en ontsmet.
De uitbraken komen niet als een totale verrassing. In buurlanden zijn al sinds november besmette wilde vogels aangetroffen, waarop Frankrijk het vogelgrieprisico al had verhoogd van matig naar hoog. Vanwege de nieuwe vogelgriepgevallen in Frankrijk is in Nederland direct bij binnenkomst een extra reiniging en ontsmetting (R&O) verplicht voor alle vervoermiddelen die pluimvee of broedeieren aanvoeren. Deze maatregel geldt eveneens voor transporten uit Portugal.
Massale vaccinatiecampagne
Frankrijk startte twee jaar geleden, in oktober 2023, met een massale vaccinatiecampagne voor eenden, waardoor de verspreiding van vogelgriep in vergelijking met voorgaande jaren werd beperkt. Dit initiatief was uniek in Europa en positioneert Frankrijk als het eerste grote pluimvee-exporterende land dat een grootschalige vaccinatiestrategie inzet om zijn boerderijen te beschermen. De campagne liep tot 30 september 2024, waarbij 61 miljoen eenden werden ingeënt. Bij de tweede campagne tussen 1 oktober en 1 november 2024 werden nog eens 4 miljoen eenden gevaccineerd.
Vaccinatie biedt een extra verdedigingslinie in het beschermingssysteem voor vee en vormt een aanvulling op de reeds geïmplementeerde maatregelen, waarvan de naleving absoluut noodzakelijk blijft. Belangrijk is de naleving van bioveiligheidsmaatregelen in alle schakels van de sector, maar ook gezondheidstoezicht dat een vroege detectie van de ziekte garandeert. Naast de vermindering van de broeddichtheid om de verspreiding van het virus te beperken, dient ook contact met wilde vogels te worden vermeden.
De vaccinatiecampagne samen met goede hygiënemaatregelen lijken hun vruchten af te werpen. Het vorige winterseizoen waren er in Frankrijk tien uitbraken van hoogpathogene vogelgriep. Het seizoen ervoor nog 402. De regering dekt 70 procent van de vaccinatiekosten.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Vlaams infocentrum land- en tuinbouw