Geen verbod op snelgroeiende vleeskuikenrassen in Verenigd Koninkrijk
Het Britse Hooggerechtshof wees afgelopen maand een beroep af van de dierenwelzijnsorganisatie The Humane League UK. Dit deed het Britse Hooggerechtshof nadat deze in 2023 de claim van de organisatie had afgewezen dat het Department for Environment, Food and Rural Affairs (DEFRA) onrechtmatig handelde door de fokkerij van snelgroeiende vleeskuikens toe te staan. Zo meldt de internationale pluimveewebsite Wattagnet.com.
Volgens de brancheorganisatie British Poultry Council (BPC) is de uitspraak een belangrijke erkenning voor zowel de Britse pluimveevleesindustrie als de Britse overheid dat hun expertise cruciaal is voor de wetenschap en toepassing van dierenwelzijn.
Vertrouwen versterkt
Volgens Richard Griffiths, directeur van BPC, onderstreept de uitspraak van de rechtbank de cruciale rol die de industrie speelt bij het waarborgen van de voedselveiligheid in het Verenigd Koninkrijk door middel van verantwoorde en efficiënte praktijken.
Hij voegde toe dat de uitspraak het vertrouwen in de sector versterkt en dat, hoewel de sector altijd openstaat voor de gedachten en meningen van anderen, onjuiste beweringen het vertrouwen van de consument alleen maar ondermijnen.
Dierenwelzijn
DEFRA heeft laten weten verheugd te zijn over de uitspraak van de rechtbank, waarin staat dat landbouwhuisdieren worden beschermd door strenge wetten inzake diergezondheid en dierenwelzijn. Deze wetten bevatten gedetailleerde eisen over hoe vleeskuikens moeten worden gehouden.
Elke mogelijke schending van deze wetten wordt zeer serieus genomen, zo vervolgde het, en voegde eraan toe dat het met belanghebbenden zou blijven samenwerken om hoge normen te handhaven en te verbeteren.
Betekent dit het einde van de rechtszaak van dierenwelzijnsorganisatie The Humane League, die al sinds begin 2023 loopt? Misschien niet.
Zijn er meer rechtszaken in aantocht?
Het Hooggerechtshof heeft het beroep wellicht afgewezen, maar de Humane League UK, die sneller groeiende rassen ‘Frankenchickens’ noemt, heeft de uitspraak omschreven als een ‘historische overwinning’.
Het Hof merkte op dat de rechters het onderzoek op een formaliteit verwierpen, maar wel een interpretatie van de wet gaven die nauw aansloot bij hun zaak. Volgens het Hof werd vastgesteld dat dieren die lijden als gevolg van hun genen, niet legaal mogen worden gefokt.
Sean Gifford, directeur van de Humane League UK, merkte op dat de Britse overheid door zich achter haar advocaten te verschuilen en te weigeren de wet correct te interpreteren, dieren en Britse boeren in de steek had gelaten, die wettelijk verplicht zijn om welzijn op de eerste plaats te zetten. Hij voegde toe dat liefdadigheidsinstellingen, zoals The Humane League, zonder overheidsingrijpen zouden worden gedwongen om strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen boeren die de wet overtreden door snelgroeiende vogels te blijven gebruiken.
Ernstige gevolgen
De Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA), die bewijsmateriaal leverde aan The Humane League UK, voegde toe dat de uitspraak ernstige gevolgen kan hebben voor de toekomst van de Britse pluimveehouderij.
Er werd gezegd dat er voor het eerst duidelijkheid was dat het houden van snelgroeiende kippen zeer waarschijnlijk onrechtmatig is als ze lijden aan significante gezondheids- en welzijnsproblemen. Het bewijs, vervolgde het, suggereert dat dit wel het geval is.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Wattagnet.com