RaboResearch: ‘Wereldwijde pluimveesector kent ook in 2025 sterke groei’
Hiermee wordt het sterke momentum van 2024 voortgezet en de gemiddelde langetermijngroei van de markt weer bereikt. Deze groei is grotendeels te danken aan de betaalbaarheid van pluimvee, vooral in tijden van economische druk en hoge prijzen voor andere eiwitten. „Kip blijft goed gepositioneerd in tijden van dure concurrerende eiwitten en lagere kosten”, zegt Nan-Dirk Mulder, Senior Analist Animal Protein bij RaboResearch.
Daarnaast zorgt de toenemende aandacht van klanten voor duurzaamheid in ontwikkelde economieën voor een verschuiving naar gevogelte vanwege de relatief lagere CO2-voetafdruk van gevogelte in vergelijking met andere dierlijke eiwitten. Deze verschuiving zal de groei van de sector naar verwachting verder ondersteunen.
Voortdurende expansie
Opkomende markten in Zuidoost-Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika zullen deze groei naar verwachting aanvoeren, hoewel de ontwikkelde markten, met name Europa, ook een voortdurende expansie zullen laten zien, waarbij Europa de wereldwijde marktgroei zal overtreffen. „Het succes van de markt zal echter afhangen van een evenwichtige groei van het aanbod”, merkt Mulder op.
Wereldwijde investeringsdrang
De sterke financiële prestaties van de pluimveesector in 2024 moedigden nieuwe investeringen volgens de Rabobank aan. De grootste focus ligt nu op uitbreiding in het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Zuidoost-Azië, terwijl de Europese en Noord-Amerikaanse investeringen zich herstellen. Brazilië bevindt zich in een nieuwe groeimodus, gedreven door een sterke export. Dit alles leidt tot lokale en internationale investeringen, maar het aanbod van fokdieren is krap, wat een negatieve invloed zal hebben op investeringen in sommige opkomende markten.
Vogelgriep, punt van zorg
De Rabobank verwacht ook dat de wereldwijde groei van het aanbod te maken krijgt met de uitdagingen van de vogelgriep. Dat blijft een belangrijk probleem en kan de lokale markten en de wereldwijde handel verstoren. Centraal-Europa en Noordoost-Azië worden getroffen door een nieuwe golf van gevallen. Optimale bioveiligheid in de sector is van groot belang en landen maken steeds meer gebruik van vaccinatie om het risico op vogelgriep te verkleinen. Ziekterisico’s en krappe fokvoorraden zullen waarschijnlijk de ontwikkeling beperken in de regio’s die het meest door deze problemen worden getroffen.
Geopolitiek en voerkosten
Er wordt echter verwacht dat de operationele kosten relatief stabiel zullen blijven, ondersteund door een aanzienlijk aanbod van maïs en sojabonen uit Noord-Amerika en Brazilië. „De meest kritieke risico’s voor de vooruitzichten zijn een mogelijk La Niña jaar en de ontwikkelingen in de oogst in Europa”, merkt Mulder op.
De wereldwijde pluimveehandel zal naar verwachting sterk blijven, maar zal worden beïnvloed door toenemende geopolitieke spanningen en de aanhoudende druk van de vogelgriep. De focus op voedsel- en grondstoffenzekerheid, lokale economieën en veranderende handelsrelaties zal waarschijnlijk leiden tot volatiliteit in handelsstromen en prijzen.
Mulder: „Geopolitieke spanningen en handelskwesties zullen de sector blijven uitdagen. Met name kwesties die te maken hebben met beleidsveranderingen door de nieuwe Amerikaanse regering, toenemende spanningen tussen Europa en China, aanhoudende omleiding van zendingen via de zuidelijke route vanwege onrust in het Midden-Oosten en handelsbeperkingen vanwege ziekteproblemen.”
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Rabobank