In-ovo vaccin kan bacteriële kreupelheid vleeskuikens fors verminderen
BCO treedt op wanneer schade aan de darmen van pluimvee ervoor zorgt dat bacteriën door de darmwand heen reizen naar de botten van de poten van een kip, wat leidt tot letsels en kreupelheid. BCO-symptomen verschijnen meestal tussen de 30 en 40 dagen oud, maar vogels raken vatbaar voor de ziekte voordat ze uitkomen. Een deel van het probleem is dat vleeskuikens pas in een later stadium van hun ontwikkeling last krijgen van deze kreupelheid.
Er zijn verschillende soorten bacteriën die BCO kunnen veroorzaken, maar de meest voorkomende zijn onder andere Staphylococcus, Enterococcus en E. coli bacteriesoorten. Daarom moet elk BCO-vaccin tegen meerdere soorten bacteriën werken. De kreupelheid, die 3 tot 5 procent van de vleeskuikenindustrie treft, resulteert volgens de Amerikaanse onderzoekers in verliezen van 80 tot 100 miljoen euro per jaar in de Verenigde Staten alleen, vanwege de afkeuring van vleeskuikens.
eBeam-technologie
Voor de in-ovo vaccinatie maakten de onderzoekers gebruik van de zogenaamde eBeam-technologie. Deze technologie genereert een elektronenbundel die vergelijkbaar is met gammabestraling of röntgenstraling. Deze bundel richt zich specifiek op stukjes bacterieel DNA, terwijl de eiwitten en epitopen (een zogenaamde herkenningsplaats van een antilichaam op een ziekmakende stof), die nodig zijn voor een immuunreactie behouden blijven.
Verminderde kreupelheid
Wanneer deze bestraalde bacteriën in het ei worden geïnjecteerd, kan het ei de bacteriën herkennen en een immuunreactie tegen de bacteriën starten. Wanneer die eieren uitkomen, hebben de pas uitgekomen kuikens volgens de onderzoekers al een immuunreactie tegen die bacteriesoorten. Tijdens het onderzoeksproject verminderde de in-ovo toegediende bestraalde bacteriën de kreupelheid met meer dan 50 procent. Het onderzoek werd gefinancierd door de US Poultry and Egg Association (USPOULTRY). Het plan voor de toekomst is om meer soorten bacteriën op te nemen om het vaccin te verbeteren.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Zoetis
Bron: Universiteit van Arkansas