Poolse vleeskuikenproductie groeit dit jaar met minimaal 5 procent
De groei in productie en export bevestigt de dominantie in Europa. Polen is nog steeds marktleider op de EU-pluimveemarkt, maar dit jaar belooft een periode van hevige strijd te worden om deze positie te behouden.
Afgelopen jaar werd de Filipijnse markt voor Pools pluimveevlees geopend, die van januari tot oktober al ongeveer 25 duizend ton Pools pluimveevlees ontving. Een andere prioriteit is het afronden van de onderhandelingen met China. Sinds 2020 is de Poolse export naar China bevroren vanwege het ontbreken van overeenkomsten over de regionalisering van de vogelgriep. De situatie veranderde in juni van dit jaar, toen China de geldigheid van de regionalisering accepteerde en de technische regelingen gepland waren om eind 2024 te worden afgerond.
China
Het bezoek van Chinese inspecteurs aan Polen in november was een belangrijke stap in dit proces. De Poolse pluimveevleessector wacht momenteel op het eindrapport en het ministerie van Landbouw heeft de Chinese kant al uitgenodigd om documenten te ondertekenen die deze potentiële markt openen.
Grote exportambities
De exportambities van Polen reiken echter verder. De opening van de Zuid-Koreaanse markt wint aan momentum - twee weken geleden ontvingen Poolse fabrieken lokale inspecteurs. Een positieve beoordeling kan de export van wel dertig bedrijven mogelijk maken. Tegelijkertijd zijn er gesprekken gaande met Japan om het assortiment producten dat naar deze markt wordt geëxporteerd, uit te breiden.
Brazilië en Mercosur
Er doemen echter nog meer uitdagingen op: de concurrentie met Oekraïne en de Mercosur-landen. Brazilië, lid van Mercosur, is een wereldleider in de export van pluimvee en blijft zijn positie als pluimveevlees-gigant versterken. Brazilië biedt pluimveevlees aan tegen prijzen die onhaalbaar zijn voor Europese producenten.
Het extra quotum van 180 duizend ton pluimvee dat is vastgelegd in de overeenkomst met de Mercosur-landen lijkt op het eerste gezicht misschien een bedrag dat niet verwoestend zal zijn voor de markt, maar het kan worden vergeleken met de gezamenlijke productie van Denemarken, Zweden en Finland.
Nu al wordt 25 procent van het kippenborstvlees in de Europese Unie geïmporteerd uit landen buiten de EU. Als we het quotum toevoegen dat is vastgelegd in de overeenkomst met Mercosur, komt het in totaal op ongeveer 1,1 miljoen ton, en dit zijn al zeer grote hoeveelheden, die een aanzienlijke bedreiging vormen voor de stabiliteit van de EU-markt.
Oekraïne
De tweede uitdaging voor Polen en ook voor de rest van de EU-landen, is Oekraïne. De export van Oekraïne bedreog in 2023 425 duizend ton bedroeg (3 procent), waarvan 70 procent afkomstig was van één gigant: het bedrijf MHP. Oekraïne, dat formeel beperkt is door autonome handelsmaatregelen (ATM), heeft nog steeds een voordeel vanwege de lage productiekosten. Tot juni volgend jaar bedraagt het limiet voor de import van Oekraïens pluimvee 137 duizend ton. Dat is 32 procent meer dan de gemiddelde import vóór 2022.
De vraag wat er zal gebeuren na het verstrijken van de ATM halverwege volgend jaar blijft echter onbeantwoord. De Poolse pluimveesector rekent op de terugkeer van de limiet van 90 duizend ton, die van kracht was tot 2021. Het Oekraïense model op basis van agroholdings is onvergelijkbaar met EU-vleeskuikenbedrijven.
Tekst: Redactie Pluimveeweb
Beeld: Luc Maertens
Bron: Agro berichten buitenland