Minder gevallen van peesschedeontsteking door reovirus bij vleeskuikens
Peesschedeontsteking door het reovirus bij vleeskuikens was de afgelopen jaren één van de meest aangetoonde problemen in de sectiezaal van Royal GD. In 2023 ging het om 223 gevallen, en in 2024 tot en met oktober om 284 gevallen. Sinds 1 september 2024 vallen inzendingen voor reovirus-peesschedeontsteking niet meer onder de gesubsidieerde monitoring, maar moeten pluimveehouders de kosten hiervan zelf betalen. Daarna werd de aandoening duidelijk minder vaak vastgesteld.
Uit contacten van Royal GD met de praktijk blijkt dat de daling deels komt omdat er minder gevallen worden ingezonden, maar dat de aandoening ook minder vaak wordt gezien. Naar aanleiding van de vele gevallen in de tweede helft van 2023 werd extra onderzoek gedaan naar de verspreiding van een van de virussen dat bekend is geworden als genotype 4.7.
Hoewel de meeste gevallen het gevolg leken van besmetting op het vleeskuikenbedrijf, waren er ook aanwijzingen dat bij een deel van de gevallen overdracht van moederdieren op nakomelingen de oorzaak was van besmetting. Een rol van verspreiding binnen broederijen werd niet duidelijk aangetoond, maar kon bij een deel van de gevallen ook niet geheel worden uitgesloten. Hygiëne blijft binnen de gehele pluimveekolom belangrijk om reovirusproblemen te voorkomen of de ernst van de problemen te verminderen, meldt Royal GD.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Royal GD
Bron: Royal GD