Gumboro en maternale immuniteit
‘Zorg dat de kuikens zo beschermd mogelijk tegen Gumboro uitkomen’
Bij álle Gumborovaccins, zowel klassieke, immuuncomplex als vectorvaccins, spelen de antistoffen van de moederdieren, de zogenoemde maternale immuniteit, bij hun nakomelingen een belangrijke rol voor het aanslaan van de vaccinatie.
Uitbraken
Regelmatig zijn er Gumboro uitbraken. Bij aanwezigheid van veel veldvirus kan dat snel aanslaan als de maternale titers laag zijn. Dit geldt voor álle soorten Gumborovaccins.
“Het huidige veldvirus zal eerder dan de op de markt aanwezige Gumboro-vaccinvirussen toeslaan. Zie de hoeveelheid maternale antistoffen als een muurtje waar het vaccin- of veldvirus overheen moet springen om aan te slaan waarbij het circulerende veldvirus de onbetwiste kampioen hoogspringen is”, legt Kristof uit.
Hoe vroeger een kuiken een Gumboro infectie oploopt, hoe groter de schade. Dan is er meer aanslag op de afweer wat nadelig is voor de prestaties van de kuikens en de kans op secundaire infecties zoals bijvoorbeeld E. coli, vergroot.
‘Maternale immuniteit blijft belangrijk, ook bij de nieuwe generatie vaccins’
Risico
In de praktijk proberen vleeskuikenshouders daarom zo vroeg mogelijk te vaccineren; in het ei of met hetere vaccinstammen. Bij gebruik van klassieke hetere Gumborovaccins wordt soms voor kuikens van niet-Gumboro afgeënte moederdieren gekozen omdat deze sneller entbaar zijn. “Dit is echter een risicovolle strategie: als er een veldvirus aanwezig is, zal dit het hetere vaccinvirus alsnog te snel af zijn. Hetere vaccinstammen belasten het kuiken meer en bij deze strategie ook op een jongere leeftijd. Een dip kort na het vaccineren is dan ook een bekende klacht”, legt Kristof uit.
Verschillende vaccins
Ook de immuuncomplexvaccins, een levend Gumborovirus met een beschermende mantel eromheen, vereisen een minimale hoeveelheid maternale antistoffen. Ze bevatten immers een vaccinstam die vrijkomt wanneer de maternale antistoffen voldoende laag zijn. Wanneer deze vaccinstam (te) vroeg in het kuiken vrijkomt, zal de bursa op deze jonge leeftijd extra sterk belast worden. Bij vectorvaccins, vaccin zonder levend Gumborovirus, enkel een stukje Gumborovirus ervan op een dragervirus, is een grotere hoeveelheid maternale antistoffen eveneens een voordeel: het afweersysteem krijgt meer tijd om zelf antistoffen aan te maken voordat het veldvirus de kans krijgt om aan te slaan. “Zorg dus dat de kuikens bij uitkomst al zo veel mogelijk beschermd zijn”, adviseert Kristof.
Moederdieren
Overleg met de broederij die de kuikens levert, over het entschema van de moederdieren. “Moederdieren worden altijd voorgeënt voor hun eigen bescherming. Met een geïnactiveerde Gumboro borstspuit aan het einde van de opfok, geven die extra veel antistoffen mee aan de kuikens”, licht Kristof toe. Communiceer met de broederij en praktiserende dierenarts over de vaccinaties. “De enige manier om een Gumboroveldvirus zolang mogelijk buiten de deur te houden, is het kuiken met zoveel mogelijk antistoffen uit te laten komen, goed te vaccineren en zeer kritisch te zijn op de bedrijfshygiëne”, zegt Kristof Van Mullem.
Wil je echt alle ins en outs weten over vaccineren tegen de ziekte van Gumboro? Neem dan contact op met onze pluimveedierenartsen: Kristof Van Mullem of Franny Pecher.
BNL-INX-24120000
Tekst: AgriContent
Beeld: MSD Animal Health