Vogelgriep vastgesteld in Blija
De vleeskuikens zijn gehuisvest in drie stallen. In de 1-kilometerzone ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt bemonsterd op de aanwezigheid van vogelgriepvirus en gedurende 14 dagen intensief gemonitord. Binnen de 3-kilometerzone liggen 2 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend. In de 10-kilometerzone liggen 10 pluimveebedrijven.
Vervoersverbod
In de hele 10-kilometerzone geldt per direct een vervoersverbod. Dit betekent dat er vanaf locaties met vogels in deze zone geen pluimvee en broed- en consumptie-eieren mogen worden vervoerd. Ook geldt er een verbod voor de afvoer van mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met vogels. Deze maatregelen zijn nodig om verspreiding naar andere delen van het land te voorkomen.
Waar de 10-kilometerzone ligt, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Traceringsonderzoek
De NVWA voert traceringsonderzoek uit naar riskante contacten. Hiermee wordt onderzocht of er producten, of pluimvee, van en naar deze locatie zijn vervoerd in de periode voorafgaand aan de melding. Indien nodig volgen aanvullende maatregelen, zoals extra bemonstering of het blokkeren van een riskant contactbedrijf. Deze maatregelen worden via een update in dit persbericht en via de online-kanalen van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) gemeld.
Landelijke maatregelen
Er geldt sinds 20 november 2024 een landelijke ophok- en afschermplicht in Nederland. De ophokplicht is van toepassing op alle commercieel gehouden vogels en de afschermplicht geldt voor niet-commercieel gehouden risicovogels (bijvoorbeeld hobbymatig gehouden kippen). De afscherm- en ophokplicht is een effectieve preventieve maatregel om nieuwe besmettingen te voorkomen, omdat de kans op contact tussen wilde besmette vogels en gehouden vogels wordt verkleind. Zoals in de Kamerbrief van 20 november 2024 aangegeven zal de deskundigengroep dierziekten ongeveer 4 weken na de laatste risicobeoordeling (20 november) bij elkaar komen voor een nieuwe risicobeoordeling.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Rijksoverheid