Boosheid over Mercosur-deal: ‘Weet uit eigen ervaring dat concurreren met Argentijnse boeren onmogelijk is’
Jessika van Leeuwen, BBB-Europarlementariër en lid van de Commissie Internationale Handel en Landbouw, vertelt: „Dit akkoord is slecht voor onze boeren, het is namelijk voor hen onmogelijk om te concurreren met de boeren in Zuid-Amerika. Ik heb zelf ook gewerkt als dierwetenschapper in Argentinië, en ik kan u garanderen dat de schaal van de boerderijen er gigantisch groot is en de boeren ginds te maken hebben met lagere arbeidskosten en minder regelgeving. Ondertussen moeten onze Europese boeren voldoen aan zeer hoge EU-standaarden. Daarnaast is het gewoon onmogelijk voor de Europese Commissie om het dierenwelzijn en dus ook de voedselveiligheid te monitoren in de Mercosur-landen.”
Wisselgeld
Al deze zaken maken het volgens de BBB onmogelijk voor EU-boeren, die volgens de partij onder druk staan door de vele Europese regelgeving, om te concurreren met hun collega’s uit Zuid-Amerika. Dat zorgt voor een ongelijk speelveld en het brengt de Europese voedselzekerheid in het gedrang, stelt de BBB. „Boeren worden hier als wisselgeld gebruikt voor de belangen van andere sectoren. Dit proces is echter nog niet voorbij, dit akkoord moet nog worden goedgekeurd door de lidstaten, hoogstwaarschijnlijk enkel via een gekwalificeerde meerderheid, en het Europees Parlement. De Tweede Kamer heeft deze overeenkomst al afgekeurd en ook in het Europees Parlement zien we veel verzet. BBB zal zich hier dan ook tot het einde tegen verzetten”, zo zegt Van Leeuwen.
Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) verwerpt de handelsdeal die tussen de EU en de Mercosur-landen is gesloten ook. „Dit akkoord leidt tot een ongelijk speelveld en ondermijning van Europese productiestandaarden”, stelt Ruissen in een verklaring. „Met name Europese boeren komen zo op achterstand te staan. Zo spelen er zorgen over onverantwoord gebruik van antibiotica en pesticiden in Zuid-Amerikaanse voedingsmiddelen.”
Ruissen vervolgt: „Als SGP zijn we niet tegen vrijhandelsakkoorden, maar afspraken moeten wel eerlijk zijn. Vrijhandel mag niet ten koste gaan van Europese sectoren en productienormen. Het zou beter zijn om gerichte sectorale handelsafspraken te maken met partnerlanden op terreinen waar dat voor beide zijden tot voordelen leidt, in plaats van een alomvattend akkoord met zoveel nadelen.”
Parlement en lidstaten buitenspel?
Het Europees Parlement en de 27 lidstaten moeten nog instemmen met het akkoord. Eerder werd bericht dat de Europese Commissie het akkoord zou willen opsplitsen, om daarmee de nationale parlementen te omzeilen. Ruissen vindt dit zeer kwalijk. Mercosur is een samenwerkingsverband van Zuid-Amerikaanse landen (Argentinië, Bolivia, Brazilië, Paraguay en Uruguay). Eerder deze week sprak de Tweede Kamer zich via een motie uit tegen het Mercosur-verdrag, benadrukt de Europese fractie van SGP.
BBB’er Van Leeuwen vreest dat de Europese Comissie een trucje heeft uitgehaald: „Ik ben diep teleurgesteld dat de Europese Commissie deze handelsovereenkomst erdoor heeft geduwd. Ook het splitsen van dit akkoord, waarbij men het handelsdeel splitst van het samenwerkingsdeel, is mij een doorn in het oog. Hierdoor is men niet langer verplicht om unanimiteit te vinden onder de lidstaten en zet men de nationale parlementen en regeringen buiten spel. Tenslotte wil ik ook benadrukken dat deze handelsovereenkomst op een niet-transparante manier tot stand is gekomen. De leden van het Europees Parlement werden helemaal niet betrokken in het proces en hetzelfde geldt voor de lidstaten.”
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: European Union 2024, EP, Philippe Buissin