Column: Veel positiviteit in de veehouderij
De overheid gaat helemaal los met saneren. Zelfs een BBB-minister is niet creatiever dan dat, terwijl we legio innovaties hebben en zij die toch zou moeten kennen. Sowieso verbeteren we (onzichtbaar voor het publiek) ieder jaar bijvoorbeeld de voerconversie. Vanuit fokkerij houdt Topigs een jaarlijkse verbetering aan van 2 procent. Als je dan doorrekent hoeveel minder CO2 footprint de Nederlandse vleesvarkens dan jaarlijks hebben, is dat 88.000 ton CO2 per jaar. Dat is gelijk aan de footprint van 25.800 auto’s!
Leest u mee, mevrouw Wiersma? En dan hebben we de ‘pech’ dat de footprint van Nederlands voer door gebruik van restproducten al zo goed is. Zouden we het wereldgemiddelde nemen wat betreft tonnen CO2 per ton voer, dan zou de verbetering bijna twee keer zo groot zijn. Dit gaat dus gewoon ieder jaar door. Daarnaast hebben we mooie technieken zoals het raffineren van gras (eiwit van eigen bodem), mestverwerking en slimme stalsystemen. Dat kost geen miljarden, maar levert geld op.
De overheid kan van alles verzinnen, maar een goede ondernemer past zich aan
Afgelopen week was ik in de gelukkige omstandigheid dat we een paar klantevenementen hadden. Eerst hadden we een mooie dag voor onze varkensvoerklanten bij Bavaria in Lieshout. Wat ik daar zo mooi aan vind is niet de inhoud van zo’n dag, maar de sfeer binnen deze groep klanten. Het zijn de blijvende boeren en die ook weten waarom ze blijven ondernemen. Er was dan ook een flink aantal jongeren. En zij (en ook de ouderen) waren positief over de toekomst. De overheid kan van alles verzinnen, maar een goede ondernemer past zich aan. Daar waar een deur dicht gaat, gaat een andere open. Zoals cabaretier Mark van de Veerdonk op die dag zei: „Relativeren en door.” Ik word heel vrolijk en positief geïnspireerd door zulke dagen. Daar doe ik het als ondernemer voor. Heerlijk!
Een dag later mocht ik naar de rundveebeurs in Gorinchem. Zoals altijd hebben we daar een standje en zoals altijd vraag ik me af hoe nuttig zo’n beurs voor ons is. We moeten het scherp doen en zijn dan die beurskosten niet te hoog? Ik heb daar geen antwoord op, maar kwam wel heel blij van de beurs af. Terwijl PSV de achterstand tegen Shakhtar Donetsk aan het goedmaken was, reed ik met een brede glimlach over de A2. Ik had heel leuke gesprekken gehad met verschillende boeren en zonder uitzondering waren die positief. Deze blijvende boeren hadden nog voldoende ideeën voor de toekomst en sommigen hadden de opvolgers al meegenomen.
De Nederlandse veehouder is niet failliet en periferie rondom veehouderij ook niet
Zo’n beurs is dan gewoon een inspiratie om door te gaan. Zeker ook als je ziet wat voor bedrijven er allemaal bezig zijn met de rundveehouderij en welke plannen ze presenteren. De linkse lobby wil vaak doen geloven dat de veehouderij in Nederland failliet is, maar ik zou ze willen adviseren om eens zo’n beurs te bezoeken. De Nederlandse veehouder is niet failliet en de periferie rondom de veehouderij ook niet. Dat moeten we koesteren in Nederland.
Daarmee eindig ik dit lastige jaar positief. Focussen op de blijvers en de kansen geeft energie. De komende jaren zal niet gemakkelijk zijn met een overheid zoals we die in Nederland hebben, maar we donderen deur (dat liedje moet trouwens in de Top2000).