Meest gelezen items: februari 2024
Februari: pluimveehouder vult stal ondanks verbod, wie betaalt vangletselboetes, Adema draait sector nek om
1. Somerense pluimveehouder vult stal opnieuw, ondanks verbod rechtbank
De Somerense pluimveehouder Twan Engelen is, ondanks een verbod van de rechtbank in Den Bosch, begonnen aan een nieuwe ronde met 82.000 opfokhennen en -hanen op zijn bedrijf aan de Zandstraat. Vanwege contractuele verplichtingen kon het niet anders, zei advocaat Joost de Rooij woensdag namens Engelen bij de Raad van State. Daar vroeg de pluimveehouder om schorsing van de uitspraak van de rechtbank.
2. Wie betaalt de boetes voor vangletsel?
De handhavingsgrens voor vangletsel is sinds 1 januari gehalveerd van 2 naar 1 procent. Als er bij meer dan 1 procent van de kippen vangletsel wordt geconstateerd, ontvangt een pluimveehouder een boete van minimaal 1.500 euro. Wie betaalt deze boetes? Zo vraagt NVP-bestuurslid Dick Schieven zich af.
3. NVP: Adema draait sector nek om met nieuwvestiging- en uitbreidingsverbod
„Minister Adema draait de pluimveesector de nek om bij een verbod op nieuwvestiging van pluimveebedrijven in pluimveedichte en waterrijke gebieden, en een mogelijk verbod op uitbreiding”, alarmeert NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat. Hij reageert hiermee op de plannen die afgelopen maandag 29 januari in een Kamerbrief van het ministerie van Landbouw stonden.
4. Oekraïense export pluimveevlees wekt woede Franse producenten
Tijdens een internationaal landbouwevenement afgelopen weekend in Parijs uitten Franse boeren hun woede over de in hun ogen groeiende import van pluimveevlees uit Oekraïne. Deze woede werd beantwoord met acties van de oproerpolitie.
5. OKT-hennen: hoe lang houd je ze aan?
Aangezien de aanschaf van OKT-hennen duurder is, wordt vaak beweerd dat ze langer moeten worden aangehouden. Klopt dit? En is ruien van OKT-hennen interessant? „Met onze rekentool kan een leghennenhouder dit uitrekenen”, zegt Gideon van Dijk.