Tweede Kamer spreekt zich opnieuw uit tegen Mercosur-verdrag
Over het handelsverdrag met Brazilië, Argentinië, Uruguay, Bolivia en Paraguay wordt al ruim twintig jaar onderhandeld. Politici en boeren vrezen dat er met deze afspraken sprake zal zijn van oneerlijke concurrentie voor Europese boeren. Zo zou er bijvoorbeeld pluimveevlees uit Brazilië of rundvlees uit Argentinië bij ons in de schappen kunnen komen te liggen, dat niet voldoet aan de hoge productiestandaarden van Europa.
Ook voor de import van granen geldt dit, omdat er in de vijf Zuid-Amerikaanse landen minder regels zijn voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
De EU hoopt dat de overeenkomst voor meer export vanuit de industriële sectoren zal zorgen.
Bijzondere samenwerking
Bij het tegenhouden van Mercosur is er een bijzondere samenwerking tussen de Partij voor de Dieren en BoerBurgerBeweging ontstaan. Waar ze normaal op het gebied van landbouw politieke tegenstanders zijn, hebben ze bij de totstandkoming van deze motie samengewerkt. De motie werd ook mede-ingediend door SP, ChristenUnie, SGP en Denk.
De indieners constateren dat de Kamer zich in 2020, 2023 en 2024 tegen het EU-Mercosur-verdrag heeft uitgesproken en dat in het hoofdlijnenakkoord staat dat er in Nederland niet wordt geïmporteerd, wat hier niet mag worden geproduceerd en een gelijk speelveld voorop staat.
De motie kreeg steun van alle partijen, behalve van coalitiepartij VVD en oppositiepartijen CDA en D66. Dat de VVD de motie niet steunt kan opvallend worden genoemd, want de partij is mede-ondertekenaar van het hoofdlijnenakkoord.
Spanningsveld voor kabinet
Het kabinet hield zich de afgelopen jaren op de vlakte over het handelsverdrag en had geen uitgesproken mening. Ook dit kabinet wil zich nog niet echt uitspreken. Reinette Klever (PVV), minister voor Buitenlandse Handel, ontraadde de motie tijdens het begrotingsdebat in november. Ze vindt deze ‘te stellig’. Ook staat deze motie volgens haar haaks op een andere aangenomen motie waarin het kabinet is opgeroepen om met een positieve grondhouding te werken aan nieuwe handelsverdragen en deze op hun merites te beoordelen. Klever: „Dat is nou precies het spanningsveld waar we met dit nieuwe verdrag in zitten. We willen werk maken van nieuwe handelsakkoorden, maar ook zorgvuldig omgaan met onze landbouwsector. Daarom is het belangrijk om een brede weging te maken waarin alle plussen en minnen van het verdrag worden meegenomen.”
Klever weet dat er vanuit zowel de Europese boerenorganisaties als politieke partijen weerstand is. Ze wijst echter dat het verdrag er nog niet is. „Het is nog maar de vraag of het er de komende maanden komt te liggen. Op het moment dat het er ligt, gaan we kijken en dan zullen we alle belangen meewegen. We zullen ook zeker de belangen van de boeren afwegen. We maken dan een integrale afweging. U kunt er in ieder geval zeker van zijn dat we niet zomaar gaan instemmen met Mercosur zonder daar eerst met de Kamer over gesproken te hebben.”
Verzet
Het contract zou eigenlijk op 6 december in Montevideo (Uruguay) worden ondertekend. De laatste tijd is er echter verzet van de regeringen in Frankrijk, Oostenrijk, Polen en Italië. Als er in Montevideo geen akkoord komt, zullen de onderhandelingen worden voortgezet.
Als er een akkoord wordt bereikt, moet het akkoord nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de EU-ministerraad. Het is nog allerminst zeker of er op korte termijn een definitief akkoord gaat volgen.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Reinout Burgers
Bron: Tweede Kamer