Opinie: Structureel eiertekort in Vlaanderen: moest het allemaal zo ver komen?
De Vlaamse leghennenhoudster verwijst naar het artikel Vaste contracten blok aan het been van eierbrekerijen van het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.
Ik zag daarnet het filmpje van de mmmEggies voorbij flitsen waarin wordt verteld dat mmmEggie Petra meedoet aan de opkoopregeling en de laatste eieren raapte.
Bij zulke verhalen kan ik de verbijstering en het verdriet niet bedwingen. Enerzijds een artikel waarin de tekorten van eieren worden aangekaart door een eierbrekerij, anderzijds een boerin die met haar passie moet stoppen door onhaalbare regelgeving. Enerzijds een eierbrekerij die genoodzaakt is steeds meer eieren te importeren uit landen zoals Oekraïne en anderzijds een legpluimveesector die totaal wordt uitgehold in de landen die de afgelopen jaren het meest hebben geïnvesteerd in dierenwelzijn en milieu. Die met steeds minder input meer eieren verzamelden. In landen waar de voedselveiligheid het hoogste ter wereld liggen.
Prijzen twintig jaar te laag
Twintig jaar lang waren de prijzen te laag. Met steeds meer eisen, soms hoge voerprijzen en steeds meer regeldruk en hoge investeringen zijn opvolgers afgehaakt. Een korte termijnvisie van handelaren en industrie waar nooit werd gesproken met de producenten heeft deze toestand tot stand gebracht. Er is intussen een structureel eiertekort in Vlaanderen. Dat nu ook Nederland steeds minder legpluimveehouders telt, zal een grote uitdaging worden.
Moest het dan allemaal zo ver komen?
Hierin gaat de legsector voor op de andere sectoren, maar de trend is ingezet.
Is dat wat we willen in Vlaanderen?
Moet straks echt het voedsel komen uit verre landen zoals in de Mercosur deal wordt besproken? Gaan we dan de gehele voedingssector zien verdwijnen? Gaan we de koekjes laten bakken in verre landen waar geen federaal voedselagentschap of NVWA aanwezig is? En waar eieren nog worden gewassen? Waar er niet periodiek wordt getest op salmonella?
Drie jaar lang hebben we betoogd. Niets, maar dan ook niets, is veranderd. Begrijpen wie begrijpen kan. Mensen, ze spelen met jullie voedsel en met onze voeten. Of is er dan echt niemand in Brussel die door heeft wat er aan de hand is met onze voedselvoorziening?
Lees hier het complete artikel over dat vaste contracten een blok aan het been zijn van eierbrekerijen van het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.
Tekst: Mariëlle Schalk
Beeld: Tom Schotman, Mariëlle Schalk