Meest gelezen items: september 2024
September: eierdoosjes misleidend, dwangsom voor Engelen, meer vlees produceren
1. Albert Heijn, Aldi, Lidl en Plus moeten eierdoosjes aanpassen
De verpakkingen van biologische en vrije-uitloopeieren van Albert Heijn, Aldi, Lidl, Plus en Wegdam (bij Dekamarkt) waren misleidend voor consumenten tijdens de ophokplicht voor pluimvee, oordeelde de Reclame Code Commissie (RCC). Zo stond er een plaatje van een leghen die op het gras loopt op de eierdoosjes, terwijl de hennen in werkelijkheid opgehokt zaten.
2. Dwangsom van 1 miljoen euro voor opfokbedrijf Engelen
Op dinsdag 17 september hoorde Twan Engelen uit Someren (NB) via Omroep Brabant over de dwangsom van een miljoen euro die provincie Brabant hem oplegt als hij zijn stallen niet leeghaalt. „De brief van de Omgevingsdienst kwam later. Dit toont het vuile politieke spel wat hier wordt gespeeld. Het is bizar”, zegt Twan Engelen. Hij weet nog niet wat de vervolgstappen zijn.
3. ‘FAO spoort Nederland aan om meer vlees te produceren’
Waarom houden we in ons land zoveel pluimvee? Nederland wordt volgens Nepluvi door de wereldvoedselorganisatie FAO aangespoord om meer vlees te produceren vanwege de efficiënte, dierenwelzijnsvriendelijke en milieubewuste manier waarop dit gebeurt. Gert-Jan Oplaat, voorzitter van Nepluvi (de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie), benadrukt dat de Nederlandse pluimveesector een cruciale rol speelt in de wereldwijde voedselvoorziening. „Het is van belang om niet blind te streven naar het krimpen van de veestapel, maar juist te focussen op efficiënte en duurzame voedselproductie in Nederland. Dat doen we als Nederlandse pluimveesector.”
4. Wiersma stelt afroming van 15 procent in voor pluimveerechten
Landbouwminister Femke Wiersma stelt een afromingpercentage van 15 procent in voor de pluimveesector bij een overdacht buiten familieverband. Met onder meer de afroming van rechten wil het kabinet voldoen aan de voorwaarden uit de derogatiebeschikking, schrijft Wiersma vrijdagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.
5. Gemeente Ede kocht voor 1,8 miljoen euro stikstofruimte van Bennekomse pluimveehouder
De gemeente Ede kocht voor 1,8 miljoen euro stikstofruimte van een pluimveehouder uit Bennekom (GD) met drie stallen met daarin 24.954 (groot)ouderdieren van vleeskuikens.