Vogelgriep op pluimveebedrijven in West- en Noord-Duitsland
Het virus werd onlangs vastgesteld op een kalkoenouderdierenbedrijf met ongeveer 8.400 dieren in de Landkreis (het district) Aurich in de West-Duitse deelstaat Nedersaksen. De officiële monsters zijn bij het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) positief getest op het hoogpathogene vogelgriepvirus subtype H5N1. Het Nedersaksische Ministerie van Landbouw (ML) vestigt hierop de aandacht.
Vanwege het geval van de vogelgriep heeft het district Aurich de nodige beschermende maatregelen getroffen en voert het onderzoek uit op naburige boerderijen. De dieren worden gedood op een dierenwelzijnswijze in overeenstemming met de eisen van de EU-wetgeving inzake diergezondheid. Dit is het eerste geval in Nedersaksen sinds juli van dit jaar.
Drie vogelgriepuitbraken in Nedersaksen
Het Nedersaksische ministerie van Landbouw doet een beroep op Nedersaksische pluimveebedrijven om zich strikt aan de bioveiligheidsmaatregelen te houden. Diereneigenaren die afwijkingen in hun veestapel opmerken, bijvoorbeeld meer sterfgevallen of een verminderde voedsel- en waterinname, moeten onmiddellijk contact opnemen met het veterinaire kantoor.
Tot dusver hebben zich in 2024 drie uitbraken van vogelgriep voorgedaan bij bedrijven in Nedersaksen: in januari werd de ziekte vastgesteld op een kippenboerderij in het district Emsland en op een legkippenbedrijf met vrije-uitloop in het district Northeim en in juli op een legkippenbedrijf in de Bad Bentheim.
Uitbraak bij leghennenbedrijf in Sleeswijk-Holstein
In de Kreis (het district) Nordfriesland in Sleeswijk-Holstein werd dit najaar de eerste uitbraak van vogelgriep vastgesteld op een legkippenbedrijf met ongeveer 10.000 dieren. Het wettelijk vereiste humane doden van de dieren en het afvoeren ervan hebben plaatsgevonden.
Er is nu een eerste geval van vogelgriep in Sleeswijk-Holstein. Dieren op het leghennenbedrijf stierven zonder aanwijsbare reden. De eigenaar van het bedrijf nam onmiddellijk alle noodzakelijke maatregelen en informeerde het district dierenartsen bureau om de doodsoorzaak vast te stellen. Het vogelgriepvirus is officieel vastgesteld.
Ophokplicht
Het is momenteel onduidelijk hoe de ziekteverwekker in de stal terecht is gekomen. Door het grote aantal wilde ganzen in de directe omgeving van het bedrijf en de eerste detectie van hoogpathogene vogelgriepvirussen bij wilde vogels moest het bedrijf volgens een risicoanalyse van de dierenartsenpraktijk sinds oktober alle legkippen binnen huisvesten en zich houden aan strenge bioveiligheidsmaatregelen. Er gold dus al een ophokplicht voor het getroffen bedrijf. Het onderzoek naar de oorzaak van de binnenkomst loopt nog.
Rond de uitbraakoperatie is een uitsluitingszone ingesteld, die bestaat uit een beschermingszone van minimaal drie kilometer en een monitoringzone van minimaal tien kilometer. In de uitsluitingszone gelden strenge wettelijke eisen voor de pluimveehouderij. Het gaat onder meer om een huisvestingsplicht en een verbod op het verplaatsen van levend pluimvee.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Christa Diekmann-Lenartz
Beeld: Kim Lakerveld
Bron: Geflügelnews.de