Lancering van de Kippengeluksmeter in zicht
Onderzoek moet geluiden van kippengeluk onthullen
De Vakbond voor Dieren heeft onder leiding van voorzitter Marjolein de Rooij de geluiden en gedragingen van kippen nauwkeurig geobserveerd. Dit verkennende onderzoek toont volgens De Rooij aan dat kippen niet alleen negatieve gevoelens zoals angst kunnen uiten, maar ook plezier en geluk ervaren, wat te herkennen is aan zachte, harmonieuze geluiden en specifieke comfort behaviours zoals verenpoetsen en stofbaden.
Naar een meetinstrument voor kippengeluk
De resultaten van dit onderzoek vormen de basis voor de ontwikkeling van een Kippengeluksmeter: een combinatie van microfoons, camera’s en een slim algoritme. Pluimveehouders krijgen hiermee een instrument om te meten onder welke omstandigheden hun kippen het meest gelukkig zijn. Dit biedt volgens De Rooij niet alleen waardevolle inzichten voor dierenwelzijn, maar ook voor een duurzamere veehouderij.
Nadruk op plezier en geluk
De onderzoeksbevindingen openen volgens de Rooij nieuwe deuren om kippenwelzijn op een positieve en andere manier te meten. In dit project ligt de nadruk op geluiden van plezier en geluk. Negatieve geluiden, veroorzaakt door onder andere pijn en stress, worden al regelmatig wetenschappelijk onderzocht vanwege de invloed van negatief welzijn op de productie. Het vergroten van positief welzijn door de aanwezigheid van plezier en geluk te waarborgen, is een relatief nieuw perspectief op dierenwelzijn. Het onderzoek ondersteunt hiermee ook de groeiende interesse in emoties van dieren in de veehouderij.
Drie vormen van communicatie ontdekt
De studie onderscheidt drie vormen van communicatie die het kippenwelzijn weerspiegelen:
- Sociale communicatie: vreugdevolle ‘keuvel’-geluidjes, die de onderlinge kippenband versterken.
- Instrumentele communicatie: directe signalen om gedrag van anderen te beïnvloeden, zoals een kip die een andere kip wegstuurt.
- Fysieke communicatie: signalen wanneer geluiden niet volstaan, zoals een pik om ruimte te winnen bij de voerbak.
Geluidsonderzoek kan het welzijn van pluimvee verbeteren en nieuwe behandelingen voor depressie bij mensen opleveren
Akoestisch onderzoek waarmee de betekenis achter de geluiden die kuikens maken kan worden ontrafeld, kan het welzijn van pluimvee helpen verbeteren en leiden tot betere behandelingen voor angst en depressie bij mensen, aldus de Amerikaanse pluimveenieuwssite WATTPoultry.com.
„Een gezond dier is productiever, minder vatbaar voor ziektes en winstgevender. Er zijn zoveel voordelen aan de commerciële kant, maar ook aan de kant van het dierenwelzijn”, zegt Kenneth Sufka, hoogleraar psychologie en farmacologie aan de University of Mississippi.
Sufka werkte samen met onderzoekers van de Universiteit van Plymouth, de Universiteit van Newcastle en het Hartbury College, alle drie in het Verenigd Koninkrijk, aan het onderzoek dat werd gepubliceerd in Applied Animal Behaviour Science.
Controle op gestreste kuikengeluiden
De onderzoekers registreerden en analyseerden de vocalisaties van kuikens die alleen in een doos of in een doos met een spiegel waren geplaatst, waardoor de vogels het gevoel hadden dat ze bij een andere vogel waren en minder gestrest waren. Het kuiken dat alleen was, liet echter hogere tonen horen, wat duidt op een angstige staat.
De resulterende akoestische gegevens geven inzicht in hoe de geluiden van de kuikens veranderen, afhankelijk van hun stressniveau. Deze informatie kan de pluimveesector gebruiken om het welzijn op pluimveebedrijven objectief te monitoren en te evalueren.
Dit onderzoek biedt een niet-invasieve manier om stressniveaus bij pluimvee te monitoren. Andere benaderingen vereisen bloedafname om het corticosterone niveau van een vogel te meten, een stresshormoon. Ironisch genoeg kan het afnemen van bloed om te testen op het stresshormoon ook het stressniveau bij pluimvee verhogen.
Menselijke depressie
Een niet-invasieve aanpak voor het meten van stressniveaus bij kippen zou ook mensen met angst en depressie kunnen helpen. Als de onderzoekers kunnen bewijzen dat een potentieel medicijn tegen angst of depressie, angst- of stressgedrag bij kippen kan verminderen, kunnen ze gerust zijn over financiering voor vervolgonderzoek.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Vakbond voor Dieren
Bronnen: Vakbond voor Dieren, WATTPoultry.com