Vleeskuikenhoudster Wendy Kicken en Anne-Jo Smits in Food100-lijst 2024
Wendy Kicken is pluimveehouder in Bocholtz (LB) en eigenaresse van boerderijwinkel De Nieuwe Leenhof. Ze is ook bestuurlijk actief bij het NAJK, belangenbehartiger voor jonge boeren. „Als het gaat om de pluimveehouderijsector, dan geloof ik in een toekomst met het Beter Leven-keurmerk 1 ster. Je werkt met minder dieren in de stal, waardoor er minder druk is en de kwaliteit van de arbeidsomstandigheden verbetert. Dan denk ik aan minder indringende ammoniakgeur en fijnstof. Verder wil ik jonge boeren enthousiast maken voor het mooie vak, dat het nog altijd is”, vertelde ze eerder in een interview met Agrio.
Anne-Jo Smits
In de regio Foodvalley bekend als onderzoeker. Komt bij de boeren om bijvoorbeeld emissies te meten in de stallen en nieuwe technieken te onderzoeken. Haar officiële functie: Business- en Projectmanager bij Poultry Expertise Centre & Calf Expertise Centre. Ze gaf laatst nog een presentatie tijdens het afsluitende Regio Foodvalley Fieldlab-evenement. In samenwerking met Agrio (de uitgever van deze website) was ze dit jaar betrokken bij het emmissiereductievent ‘Emissiereductie met Toekomst’ in Barneveld (GD).
Naast Wendy Kicken en Anne-Jo Smits staan er meerdere personen in de lijst. Daarnaast zijn biologische melkveehouder Marrit Kyung Ok Schakel uit Hoogmade (ZH), Elzelinde van Doleweerd (restaurant De Nieuwe Winkel), Iris Beers (medeoprichter van Mixblik), Hille van der Kaa (Those Vegan Cowboys, kaas zonder koe) en Thibaud van der Steen (No Waste Army, in de akkerbouw bekend van afnemen producten waar boeren soms mee blijven zitten) uitgeroepen tot ‘Foodheld’.
Diversiteit
Over de Hoogmadense bioboerin Kyung Ok Schakel schrijft de jury: ‘Als boerin, kaasmaker en biodiversiteitactivist ontkracht ze stereotypen van de traditionele boerin en in haar lezingen, workshops en interviews belicht ze de mooie kanten van de landbouw. In een tijd van verdeeldheid en onrust is juist het goede zien in diversiteit in oplossingen en mensen, maar ook in teeltsystemen en dieren, hard nodig.’
Kyung Ok Schakel, met Koreaanse roots, opgegroeid in Friesland, wordt ook geroemd om haar activisme. „Kunnen we een deel van onze producten weggeven aan mensen die anders geen toegang hebben tot rauwe en onbewerkte biologische zuivel? Hoe kunnen we onze producten nog ambachtelijker maken, zodat er meer handzame processen ontstaan die ruimte creëren voor meer mensen op de boerderij? En hoe zorgen we ervoor dat we elkaar als boeren in de landbouwtransitie niet kwijtraken, maar elkaar juist vinden en versterken?”, vertelt ze in een uitgebreid interview met tegen Re-Generation over haar drijfveren.
Relschopper
Molenaar van Wakker Dier wordt geroemd vanwege zijn aanjagende rol in de eiwittransitie. ‘Grote machthebbers in de keten zijn bang voor de activistische NGO en zetten daarom extra stappen om niet aan de schandpaal te worden genageld. We hebben relschoppers als Wakker Dier nodig die constant aandacht blijven vragen voor dierenwelzijn en de verduurzaming van ons voedselsysteem. Ze vervullen een belangrijke rol als langdurige aanjager van verandering.’
Tekst gaat verder onder de foto.
Top 100
De initiatiefnemers (AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network (SFYN)) hebben vrijdag ook de Food100-lijst gepresenteerd, met de zes Foodhelden en nog 94 anderen namen. In dat selecte gezelschap bevinden zich óók boeren, zo ontstaat er een gemêleerd gezelschap. Hieronder een overzicht boeren en andere opvallende namen die zijn opgenomen in de lijst.
Afke Baukje Spierings
Eigenaar van korte keten-melkveehouderij Boer Spierings in Oss (NB). ‘Enthousiaste boerin in Brabant, met melkvee, kaasmakerij, boerderijwinkel, zoogkoeien, natuurbeheer, slagerij en kinderdagverblijf’, schrijft ze op haar LinkedIn-pagina.
Tekst gaat verder onder de foto.
Bart Kraaijvanger
Oprichter van De Boeren Academie.
Bram van Helvoirt
Docent en onderzoeker bij de HAS Green Academy in Den Bosch.
Fabio Vicino
Mede-oprichter van Onze Groenteboer, een initiatief in de buurt van Amsterdam die zich inzet voor een duurzaam, lokaal en regeneratief voedselsysteem. Zoeken naar extra landbouwpercelen voor uitbreiding in de Randstad en werkt samen met boeren.
Geert van der Veer
Oprichter van Herenboeren Nederland.
Hero Havenga de Poel
Akkerbouwer in Kloosterburen (GR). Zijn bedrijf heet Landgoud. ‘Hier boeren wij circa 20 jaar vanuit de natuurinclusieve gedachte: bodem en natuur als uitgangspunt, aangevuld met het sluiten van ketens en kringlopen. Landgoud is gespecialiseerd in de teelt van (oude) graansoorten, mosterdzaad, aalbessen, hop en pootaardappelen’, schrijft hij op de website van Agrifirm.
Janina van der Drift
Oprichter en directeur bij Kalverliefde Zuivel.
Joanne Malotaux
Melkveehouder. Boert op burgerboerderij De Patrijs in Laren (GD), met verschillende verslokalen in de Achterhoek. Financiering komt mede uit crowdfunding. ‘Burgerboerderij de Patrijs groeit harder dan verwacht en zet zo grote stappen in de transitie naar een toekomstbestendig boerenbedrijf dat voedsel produceert binnen de ecologische grenzen van onze aarde, gebouwd op een stevig sociaal fundament’, schrijft het bedrijf op de eigen website.
Olga Sprangers
Oprichter van Farms Around, een website waarop boerderijen met korte keten-verkoop makkelijk te vinden zijn.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: NAJK, Food100, Nina Slagmolen, No Waste Army
Bron: Food100