Belgische leghennensector ziet verwerkende industrie eierprijzen naar recordhoogtes stuwen
De Belgische eierprijzen zitten al weken sterk in de lift en stegen op twee maanden tijd met 46 procent. De hogere prijzen zijn goed nieuws voor de rentabiliteit van de Vlaamse leghennenbedrijven, maar brengen ook zorgen met zich mee. Verwerkers moeten op zoek naar eieren elders in Europa.
Opvallend is volgens Vilt.be dat de prijs voor verrijkte kooi-eieren nagenoeg op hetzelfde niveau ligt. Waar de scharreleieren veelal voor de tafelmarkt zijn bedoeld, belanden de verrijkte kooi-eieren hoofdzakelijk in de industrie waar ze worden verwerkt in allerhande producten. Met het oog op de feestdagen neemt de consumptie van eieren en eierproducten toe en is er traditioneel een stijging van de prijs te zien.
Krappe aanbod en niet zelfvoorzienend
„De voorbije jaren is deze prijsstijging exceptioneel”, vertelt Mariëlle Schalk, leghennenhoudster in Hoogstraten tegen Vilt.be. „Voor corona brachten eieren vaak rond de zes cent op. Tegenwoordig is dat het dubbele.” Als verklaring wijst Schalk op het krappe aanbod en het feit dat Vlaanderen niet zelfvoorzienend is en aangewezen is op import. „Dit jaar hebben we te maken met grote vogelgriepuitbraken in Zuid- en Oost-Europa, waardoor grote aantallen leghennen uit de Europese markt verdwijnen en het eieren-aanbod krimpt.”
Het is de vraag wat de markt de komende weken gaat doen, maar een verbetering van de recordprijzen van vorig jaar behoort volgens Schalk tot de mogelijkheden. In Nederland verdwijnen er in december 3,5 miljoen leghennen en in juni volgend jaar volgen er nog eens bedrijven met in totaal 2 miljoen leghennen, zo beseft de Belgische pluimveesector. Hierdoor verkleint het Europese eieraanbod verder. En dan is het nog de vraag hoe de vogelgriep zich verder ontwikkelt.
Drijvende kracht prijsstijgingen
Jan de Keyser, directeur Agrocultuur bij BNP Paribas Fortis, stelt op Vilt.be dat er sprake is van de nodige ‘nervositeit’ bij de verwerkers die uit vrees voor tekorten de vraag verder stuwen. De verwerkers zijn volgens hem dan ook de drijvende kracht achter de prijsstijgingen. Dat laat zich ook merken door het verschil in prijzen voor de scharreleieren en verrijkte kooi-eieren. Waar de laatste normaal gezien een pak lager zijn geprijsd, is het prijsverschil momenteel minimaal.
De eierprijzen, die al ruim twee jaar op een goed niveau liggen, betekenen goed nieuws voor de leghennenhouders die hierdoor hun omzet zien stijgen. De goede conjunctuur in de leghennenhouderij wordt bevestigd door analyses van BNP Paribas Fortis. De bank brengt elk kwartaal de liquiditeit in de sector in kaart en werkt daarbij met zogenaamde voermarges. Deze ligt op een historisch hoog niveau. Vooralsnog zijn er geen tekorten, maar lijkt de Belgische import van eieren uit Oekraïne wel toe te nemen en onder Belgische leghennenhouders heerst de angst dat deze eieren straks gaan concurreren met de Belgische producten.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: PXhere
Bron: Vilt.be