Kunstmatige intelligentie, nieuwe vangmachine: veel pluimvee-innovaties op EuroTier
Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) is een belangrijk onderwerp op de EuroTier dit jaar. Ceva presenteerde dit jaar een AI-ondersteund proces waarmee kuikens veilig en snel op geslacht kunnen worden gesorteerd (zie foto hierboven).
In de grote pluimveeproductielanden Brazilië, Thailand en de VS worden vleeskuikens vaak apart slachtrijp gemaakt op basis van het geslacht. Volgens Ceva zou dit in de toekomst ook in Europa kunnen gebeuren.
Met het AI-ondersteunde systeem, de Ceva Genesys, kunnen mannelijke en vrouwelijke vleeskuikens na het uitkomen in de broederij automatisch en op een veilige manier worden gescheiden. Tot nu toe is dit alleen nog met de hand gedaan in de grote pluimveeproducerende landen buiten Europa. Het scheiden van de kuikens via AI betaalt zich terug volgens Ceva en is met name merkbaar bij hoge gewichten. Het handmatig sorteren van mannelijke en vrouwelijke kuikens is kostbaar en arbeidsintensief.
Vanwege de grote vraag naar pluimveevlees, de groeiende vraag naar duurzaamheid en dierenwelzijn, ziet Ceva ook interesse in in Europa. Volgens informatie van Ceva bevinden de eerste broederijen zich in Frankrijk en Spanje, waar de nieuwe technologie wordt gebruikt.
Geluid als waarschuwing
Kunstmatige intelligentie wordt al gebruikt voor diermonitoring in de stallen Naast AI-ondersteunde beeldmonitoring is er ook een systeem dat de geluiden van vleeskuikens en leghennen in de stal analyseert en waar nodig waarschuwt.
„Vleeskuikens en leghennen gebruiken heel verschillende geluiden”, zegt Carly Stoudt. Ze is een medewerker van FAI Farms Ltd. Het Britse bedrijf presenteert zijn managementsysteem BirdBox in het startup-gebied van EuroTier. Met dit systeem is voer- en waterverbruik, diergewichten en stabiele klimaatgegevens realtime beschikbaar. De geautomatiseerde inkoop van voer is geïntegreerd, evenals de documentatie van productie- of diergezondheidsgegevens. De gegevens worden voorbereid en beschikbaar gesteld voor bijvoorbeeld audits.
Geïntegreerd in het bedrijfsmanagementsysteem is een AI-ondersteunde tool die de geluiden van de dieren registreert en analyseert, inclusief het volume. Rusteloosheid, stress of bijvoorbeeld verenpikken en kannibalisme in de stal kunnen worden gesignaleerd en de diereigenaar ontvangt vervolgens passende vroegtijdige waarschuwingsberichten.
Vangmachine trekt veel bekijks
Een Oostenrijkse vleeskuikenhouder uit Karinthië geeft twee redenen waarom hij geïnteresseerd is in de vangmachine ‘Apollo’ die tentoongesteld staat op de stand van CMC Industries: „De vogelgriep viert hier momenteel hoogtij. Als er geen vangploeg de stal in hoeft, brengt dat aanzienlijk meer bioveiligheid en bescherming tegen de vogelgriep met zich mee.”
Ook in Oostenrijk ontbreekt het aan personeel om de kippen te huisvesten: „Als het steeds moeilijker wordt om de juiste mensen te vinden die kippen kunnen vangen, is een vangmachine een alternatief waar je aan moet denken.” De ‘Apollo-vangmachine’ transporteert de slachtrijpe dieren direct naar transportkratten op de container. Het automatische weegsysteem zorgt ervoor dat het opgegeven laadgewicht per krat behouden blijft.
Een andere reden waarom er waarschijnlijk grote belangstelling zal zijn voor geautomatiseerd laden tijdens de EuroTier van dit jaar zijn zeker de huidige discussies over toegestane vangmethoden.
Pluimveehouder: ‘Digitalisering met gevoel voor praktijk’
Peter Vollmers is een Duitse pluimveehouder uit de deelstaat Nedersaksen. Bij EuroTier hoorde hij een lezing aan over de stroom aan data in de pluimveehouderij en hoe deze het beste kan worden beheerd. Hij pleit voor digitalisering ‘met gevoel voor de praktijk. Elke ronde is anders’.
„We genereren tonnen aan data over het klimaat, het water- en voerverbruik, het gewicht, licht in de stal, etc. Dit is zeer goede ondersteuning, omat we als pluimveehouders veel gegevens moeten doorgeven. Echter, hoe meer sensoren we hebben, hoe meer opnames er zijn en hoe groter in mijn ogen het gevaar dat je ‘blind’ vertrouwt op de data.”
Vollmers wijst erop dat elke stal, elk koppel, het voer en het weer anders kunnen zijn dan voorgaande rondes. „Voor goede dierverzorging is het essentieel om al deze zaken op elkaar af te stemmen.” Hij denkt daarom dat het moeilijk is om grenswaarden voor milieu vast te stellen die niet mogen worden overschreden. „Het is gemakkelijk om te eendimensionaal te denken. Ook hier is het belangrijk om waarden in context te zien.” Hij vindt het heel belangrijk dat boeren worden getraind om data te filteren en te beslissen welke data belangrijk zijn om vervolgens managementbeslissingen te kunnen nemen.
CO2-voetafdruk steeds meer in beeld
Als er tegenwoordig over veehouderij wordt gesproken, gaat het vaak over meer inzet op dierenwelzijn of het milieu. De CO2-voetafdruk komt daarbij steeds vaker ter sprake. Dit onderwerp kwam ook vaak voorbij op EuroTier.
De vraag om de CO2-voetafdruk van de productie te verkleinen zal in de toekomst nog sterker vanuit de retail komen. Deskundigen zijn daar zeker van. Ook bij het beoordelen van banken zal dit nadrukkelijker aan de orde komen .
Voer is bovendien één van de belangrijkste factoren in de CO2-voetafdruk in de pluimveesector – en één van de belangrijkste uitgangspunten voor optimalisatie. Ook de genetica, de benutting van mest en het energieverbruik binnen het bedrijf bieden hiervoor aanknopingspunten.
Op EuroTier presenteerde Sofie Kilroy van Trouw Nutrition twee CO2-calculators voor leghennenhouders: ‘MyFeedPrint‘ en ‘MyEggPrint’. Met deze systemen kunnen klanten de CO2-voetafdruk van hun productie berekenen en kijken of er optimalisatie mogelijk is.
Voorbeeld
Kilroy noemde het gebruik van soja als voorbeeld: afhankelijk van het land van herkomst van de soja varieert de hoogte van de CO2-voetafdruk tot wel 50 procent. Er zijn nog meer kansen. Door een betere voedercoversie kan de CO2-voetafdruk met vijf procent worden verlaagd. Als leghennen honderd weken worden gehouden in plaats van slechts tachtig weken, kan de CO2-voetafdruk met wel 15 procent worden verlaagd, weet Kilroy.
Tekst: Christa Diekmann-Lenartz
Beeld: Christa Diekmann-Lenartz