Onderzoek naar verdiensten van Duitse pluimveehouders
Bijna helft Duitse pluimveehouders ontevreden over hun inkomen
Om antwoord op deze vragen te kunnen geven, hield Geflügelnews.de samen met de marktonderzoekers uit de agrarische sector een enquête, waaraan 213 mensen deelnamen. Bijna 80 procent van de deelnemers aan het onderzoek was (mede)eigenaar van pluimveebedrijven. De overige 20 procent waren werknemers van pluimveebedrijven.
Van de helft van de (mede)eigenaren die aan het onderzoek hebben deelgenomen, bedraagt het jaarinkomen van hun pluimveebedrijf ruim 50.000 euro. Zeker 10 procent van de ondervraagden verdient zelfs meer dan 200.000 euro.
Werknemers verdienen onder landelijk gemiddelde
Kijkend naar de onderzoeksresultaten van werknemers, valt het op dat werknemers in de pluimveesector – net als werknemers in andere landbouwsectoren – ruim onder het landelijk gemiddelde verdienen. Het bruto maandsalaris van een kwart van de deelnemers lag tussen de 2.000 en 3.000 euro en voor bij een kwart van de ondervraagden tussen de 3.000 en 4.000 euro. Vrijwel geen enkele deelnemer had een bruto maandsalaris van meer dan 4.000 euro.
Weinig geld voor hard werken
Deze resultaten weerspiegelen eerdere onderzoeksresultaten van het Duitse Federaal Bureau voor de Statistiek, Destatis. Daar staan landbouw, jacht en aanverwante activiteiten met 2.695 euro onderaan de inkomensschaal. Zelfs in de horeca verdienen mensen meer. Volgens de huidige cijfers van Destatis uit april 2023 bedraagt het gemiddelde bruto maandloon 4.323 euro.
Geflügelnews.de heeft de gegevens van een 40-jarige pluimveehouder met een afgeronde beroepsopleiding in vaste dienst en vijf jaar dienst bij een bedrijfsomvang van 10 tot 49 medewerkers in de grote Destatis salariscalculator ingevoerd. Het Destatis-systeem gaf een geschat bruto maandloon voor vrouwen van 2.676 euro en voor mannen van 2.926 euro.
Geflügelnews.de heeft deze gegevens ook ingevoerd voor een pluimveehouder – met verder dezelfde gegevens. De uitkomst bedroeg voor vrouwen 2.968 euro en voor mannen 3.245 euro. De inkomsten nemen toe met toenemende verantwoordelijkheid en hogere onderwijskwalificaties. Een pluimveehouder met een masterdiploma verdient 4.504 euro (vrouwen) en 4.924 euro (mannen). Een goede opleiding loont dus. In het algemeen concludeert Geflügelnews.de echter dat werknemers in de Duitse pluimveesector heel weinig geld betaald krijgen voor veel fysiek zwaar werk.
Vast salaris en minimumloon
Geflügelnews.de vindt het dan ook niet verwonderlijk dat 48 procent van de werknemers ontevreden of zeer ontevreden is over hun salaris. Slechts 12 procent van de ondervraagden zei zeer tevreden te zijn met hun salaris, en 18 procent zei tevreden te zijn.
Gevraagd naar het soort loon en de duur van het dienstverband kwamen de marktonderzoekers met het volgende resultaat: het merendeel van de ondervraagde werknemers ontvangt een vast maandsalaris. Minder dan een derde krijgt een uurloon. Van de werknemers die een uurloon krijgen, ontvangt ruim een derde een minimumloon. Langdurige arbeidsrelaties: 68 procent van de werknemers werkt al meer dan vijf jaar bij het bedrijf en 40 procent al meer dan tien jaar.
Als het gaat om de tevredenheid over hun inkomen, hebben (mede-)eigenaren van pluimveebedrijven een vergelijkbaar beeld als de werknemers van pluimveebedrijven: 43 procent is ontevreden over hun inkomen.
Tekst: Cordula Möbius
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Geflügelnews.de