Start-up produceert ei-eiwitten gemaakt van aardappeleiwit
Aardappelverwerker Avebe uit Veendam (GR) werkt aan de productie van 100 procent plantaardige eieren gemaakt van aardappeleiwit, zo werd in april vorig jaar bekend. De plantaardige eieren zijn volgens Avebe nauwelijks te onderscheiden van een echt gekookt en gepeld ei, maar volledig gefabriceerd van eiwit uit aardappelen. Zo zit er ook een gele dooier in.
De Israëlische start-up PoLoPo ontwikkelt naar eigen zeggen aardappelen die ei-eiwitten produceren. Op hun website legt het bedrijf uit hoe dat werkt. Met een aanpassing in het DNA wordt de aardappelplant geleerd om eiwit uit eieren te produceren. Vervolgens worden de aardappelplanten gepoot en dan beginnen de planten eiwitten te produceren in de knollen. De knollen worden daarna geoogst. Het eiwit wordt er vervolgens uitgehaald en gedroogd tot poeder. Het leidt tot eiwitpoeder dat qua smaak, textuur en voedingswaarde identiek is aan ei-eiwit afkomstig van de kip, beweert PoLoPo.
Alternatief
Door de vele vogelgriepuitbraken wereldwijd, een stijgende vraag door een groeiende wereldbevolking en hoge voerprijzen komen de eierprijzen wereldwijd op een steeds hoger niveau te liggen. Zo is het Amerikaanse eieraanbod aanmerkelijk lager door de vele vogelgriepuitbraken op leghennenbedrijven in de Verenigde Staten. Hierdoor liggen de eierprijzen voor Amerikaanse consumenten al geruime tijd op een torenhoog niveau. Analisten verwachten dat de eierprijzen in de Verenigde Staten de komende tijd sterk gaan stijgen door het lagere aanbod bij een stijgende vraag. De hoge eierprijzen zijn in de Verenigde Staten zelfs uitgegroeid tot thema tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Van de schommelingen op de eiermarkt heeft het aardappeleiwit geen last, volgens het Israëlische bedrijf. Door een stabiele productie kan hun product voor een stabiele prijs worden geleverd, volgens hen. Ook stelt het bedrijf dat hun product de milieu-impact van ei-eiwit verlaagt.
Afzet
CSM Ingredients, een wereldwijde leverancier van ingrediënten voor bakkerijen, ziet de voordelen en wil het eiwitpoeder gaan gebruiken in zijn bakproducten om hun kosten te verlagen. De ingrediëntengigant gebruikt ovalbumine, het hoofdbestanddeel van eiwit in eieren, veelvuldig in een grote hoeveelheid producten: van croissants tot donuts.
Christian Sobolta, Managing Director van CSM Ingredients Group, legt uit: „De wereldwijde markt voor ovalbuminepoeder zal naar verwachting tegen het jaar 2032 33 miljoen euro (36 miljard Amerikaans dollar) bedragen, en PoLoPo biedt een kans om de dynamiek van deze categorie te veranderen op een manier die zowel de planeet als de winst ten goede komt.”
Maya Sapir-Mir, CEO van PoLoPo, merkt op: „Commercieel bakken is duidelijk een belangrijke afzetmarkt voor ons. De technische en commerciële expertise van CSM is strategisch waardevol om die industrie te bereiken.” In hoeverre de alternatieven voor eieren van Avebe en het Israëlische PoLoPo een bedreiging zijn voor de wereldwijde legpluimveesector moet nog blijken.