Aantal biologische leghennenhouders in Duitsland stijgt naar recordhoogte
Door de hoge inflatie was er de laatste jaren minder vraag naar dure biologische eieren in Duitsland, maar die tijden zijn voorbij. Er zijn nog nooit zoveel bedrijven met biologische leghennen geweest in Duitsland als in 2024.
Volgens het Duitse statistiekbureau Destatis daalde de biologische eierproductie vorig jaar met bijna 4 procent. Sinds begin dit jaar is de consumenteninflatie merkbaar gedaald en is de belangstelling voor de aankoop van biologische eieren weer toegenomen. De biologische eiersector in Duitsland voerde de productie vervolgens weer op. De benutting van de houderijcapaciteit steeg van 82 procent, de laagste waarde in 2023, naar bijna 91 procent in juli 2024.
9,5 procent meer
Destatis registreerde de terugkeerders en nieuwkomers van bedrijven met biologische leghennen en kwam op 620 bedrijven uit in juli 2024. Het statistiekbureau registreert alleen bedrijven met 3.000 of meer plaatsen. In de eerste zeven maanden van dit jaar registreerde Destatis de productie van 1,11 miljard biologische eieren. Dat was 9,5 procent meer dan in de vergelijkbare periode in 2023.
Marktwaarnemers schatten dat een soortgelijke positieve ontwikkeling heeft plaatsgevonden onder de niet-geregistreerde bedrijven met minder dan 3.000 plaatsen, waaronder de meeste dieren die in mobiele stallen worden gehouden.
Tekort aan biologische eieren
Meerdere biologische leghennenhouders in Nederland hebben juist recent vrije-uitloophennen opgezet en verschillende andere overwegen dit te doen. Hierdoor dreigt er een tekort aan biologische eieren, waarschuwde Wim Thomassen van Biomeerwaarde Ei en de Unie van Pluimvee Producenten (UPP) eind september.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen