Toezicht op gebruik ratten- en muizengif aangescherpt
Sinds 1 januari vorig jaar geldt de Integrated Pest Management (IPM)-werkwijze voor het beheersen van ratten en muizen. Deze geldt zowel voor binnen als buiten gebouwen. IPM-knaagdierbeheersing richt zich op het voorkomen van overlast door knaagdieren. Wanneer er toch overlast is, zal er eerst niet-chemisch moeten worden bestreden, alvorens rodenticiden (ratten- en muizengif) mogen worden ingezet.
De inspectiedienst stuitte onlangs op een foute inzet van middelen op een varkensbedrijf. De blauwe pasta (rodenticide) was aangebracht op voerleidingen door het hele bedrijf. Deze toepassing is niet conform het wettelijke gebruiksvoorschrift (enkel toepassen in een lokaaskist). Doordat ongedierte het middel aan de poten en vacht meeneemt, ontstaat er een reële kans dat varkens met het middel in aanraking komen. Als varkens het gif binnenkrijgen, vormt dat een direct risico voor de voedselveiligheid. Dit kan leiden tot een (tijdelijke) blokkade van het bedrijf.
Pas middelen altijd juist toe
Een jaar geleden werden al eens 49 bedrijven (ook varkensbedrijven) tijdelijk gesloten vanwege het aantreffen van rodenticide in de lever van een kalf. Bij deze bedrijven bleek een rodenticide onjuist te zijn ingezet. Pas middelen altijd juist toe, adviseert de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV).
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Michel van den Heuvel
Bron: Producenten Organisatie Varkenshouderij