Pluimveehouder Eddy Janssen kiest voor stabiele productie op zijn bedrijf
De overstap naar in-ovo vaccineren was een voor de hand liggende keuze
Pluimveehouder Janssen kocht zijn eerste vleeskuikenbedrijf in Elsendorp in 2002. Jaren later nam hij ook het opfok legbedrijf van zijn schoonouders over in Odiliapeel, waar hij al geruime tijd met zijn zwager werkzaam was. Omdat de legsector veranderde en de kippen langer meegingen kwam er een overcapaciteit in de opfok. ‘De markt was gewoonweg vol en de stallen in Odiliapeel waren aan vervanging toe. In 2015 hebben we daarom besloten naar traag groeiende vleeskuikens over te schakelen’, legt Janssen uit. Vanaf 2021 wordt er nog een locatie gehuurd in Volkel, waar zo’n 40.000 dieren gehuisvest zijn. Er is gekozen voor een Beter Leven concept omdat dit past bij zijn toekomstplannen. Janssen was gewend aan loslopende kippen en met het houden van reguliere kuikens zou dit nooit haalbaar zijn geweest. ‘Traag groeiende vleeskuikens betekent niet alleen minder arbeid, maar ook minder extreme situaties én minder ingrijpend antibiotica gebruik, voegt dierenarts Hermans toe. ‘Deze kippen groeien minder hard, gemiddeld 45 gram per dag. Bij traag groeiers is het zaak dat ze optimaal presteren tot 25 kilo per vierkante meter. Hierbij is voorspelbaarheid een belangrijke factor, geholpen door een goed entschema.’
Bestuurlijk actief Janssen was voorheen actief als bestuurder binnen de sector maar door de uitbreidingen van zijn locaties heeft hij zich teruggetrokken. ‘Met drie locaties is de verantwoordelijkheid te groot om tijd vrij te kunnen maken en om nog deel te nemen in bestuursfuncties of studieclubs, vertelt hij. ‘Lang geleden was ik actief binnen ZLTO en was ik het klankbord voor pluimveehouders van opfokbedrijf Verbeek. Nu zoek ik en volg ik alles via internet en via mijn persoonlijke contacten. Na al die jaren ervaring houd ik me liever bezig met het optimaliseren van mijn eigen bedrijven. Voor zijn zonen, Rens en Mels ligt dat natuurlijk anders, die zijn jong en moeten nog veel leren voor ze de bedrijven kunnen gaan overnemen. Het deelnemen aan studieclubs zou voor hen de moeite waard kunnen zijn.’
Effect in-ovo vaccinatie
In overleg met de dierenarts en HIPRA is Janssen gestart met in-ovo vaccineren. ‘Toen Marek op mijn bedrijf geconstateerd werd was het voor mij gemakkelijk om de keuze te maken voor in-ovo vaccinatie’, legt Janssen uit. In samenwerking en onder begeleiding van HIPRA werd er op zijn bedrijf een Gumboro monitoring uitgevoerd. Hieruit bleek dat de toenmalige Gumboro vaccinatie onvoldoende bescherming bod. ‘Dit gaf voor mij de doorslag om met het immuuncomplex vaccin in-ovo te gaan vaccineren, wat uiteindelijk resulteerde in een verbetering van de technische resultaten’, aldus Janssen. Daarna besloot de pluimveehouder, ook het coccidiose vaccin in de broederij te gaan enten samen met de andere in-ovo vaccins. ‘Ondanks dat het best een investering is, neemt het werk en zorg uit handen. Ik vaccineer al ruim anderhalf jaar naar tevredenheid met dit entschema in de broederij. Uiteraard moet er wel goed met de broederij overlegd worden wanneer ik de kuikens geleverd krijg en wanneer ze gevaccineerd worden. En ik wil zeker weten of het vaccin op het juiste moment is toegediend. Ervaring heeft mij geleerd om alles goed in de gaten te houden en te managen zodat er geen fouten gemaakt worden, want dat kost altijd geld’, stelt Janssen. Dierenarts Hermans geeft aan dat Janssen een pluimveehouder is die gewend is aan een overzichtelijk ingericht bedrijf. De in-ovo toediening past dan ook heel goed binnen zijn bedrijfsmanagement.
De opvolging van zijn entschema is intensief gemonitord door dierenarts Hermans en de specialisten van HIPRA. Regelmatige monstername op Gumboro toonde aan dat de bescherming optimaal was. Ook het frequent nemen van mestmonsters liet zien dat het coccidiose vaccin op voorspelbare wijze vermeerderde in de stallen en het vaccin een goede immuniteit opwekte. ‘Ik ben tevreden over de technische resultaten en begeleiding. Door op deze manier te vaccineren geeft het voor mij een betere voorspelbaarheid van iedere ronde en ben ik in staat stabiel te produceren’, geeft Janssen aan.
Wilt u meer weten over in-ovo vaccinatie of heeft vragen over het preventieve bescherming op uw bedrijf neem dan gerust contact op met de HIPRA pluimveedierenartsen: Pieter Kuhne +31 6 8289 6434 of Patrick de Jong +31 6 2610 5061.
Tekst: Hipra
Beeld: Hipra
Bron: Hipra