Hoe efficiënt zijn huidige Gumboro vaccins in de Benelux?
Keuze voor drinkwater vaccinatie
Bij de keuze voor drinkwater vaccinatie is het raadzaam om het optimale vaccinatiemoment te bepalen. De entdatum berekening is hierbij een waardevol hulpmiddel, waarbij rekening dient gehouden te worden met maternale antistoffen, genetische achtergrond van de kippen en de specifieke vaccinstam. Op deze manier is het mogelijk om een ent schema op te stellen. Om bescherming tegen de Gumboro UK2019 veldvirus variant te verkrijgen blijkt een drinkwater vaccinatie met een intermediate plus vaccin een goede optie te zijn1. Voor de aandachtspunten van drinkwatervaccinatie klik hier en download de tips.
Keuze voor vaccinatie in de broederij
We zien in de Benelux dat in-ovo vaccinatie op de broederij aan populariteit wint, met name door de komst van de nieuwe reassortant stam UK2019. Deze stam verschilt van de traditionele acute vorm van de ziekte van Gumboro. De gevolgen van deze UK2019 stam zijn onder andere verminderde groei, verstoorde vertering, een lichte toename in sterfte en immuunsuppressie. Door in-ovo te vaccineren in de broederij wordt er individueel, snel en nauwkeurig gevaccineerd in het ei. Er zijn verschillende Gumboro vaccins op de markt die in-ovo kunnen worden toegepast, waarbij de immuuncomplex vaccins een brede bescherming blijken te geven tegen de Gumboro UK2019 veldvirus variant1.
Screening en resultaten
Van juni 2020 tot mei 2024 zijn op pluimveebedrijven 344 koppels geanalyseerd. Diverse dierenartspraktijken in de Benelux selecteerden de bedrijven en verzamelden bursa monsters van gevaccineerde dieren. De monsters werden onderzocht met een PCR test, gevolgd door typering voor positieve resultaten. Op deze manier kon er bepaald worden welk stam er aanwezig was op het bedrijf: vaccinstam, veldstam of beiden.
Uit de screening bleek dat in 94,87% van de bedrijven met een veldstam de geïsoleerde stam gerelateerd was aan de UK2019 stam. Dit maakt deze stam dominant in de Benelux, met zelfs een dominantie van 98,7% in België. In totaal testte 52,61% van de bedrijven positief voor een veldstam van Gumboro ondanks vaccinatie, terwijl 34,59% alleen positief was voor de vaccinstam. PCR-resultaten waren negatief in 9,88% van de bedrijven. Tussen de verschillende vaccintypes zitten er bovendien grote verschillen1:
- Intermediate vaccins (via drinkwater): 62,15% positief voor veldstam, 22,03% enkel positief voor vaccinstam.
- Intermediate Plus vaccins (via drinkwater): 35,29% positief voor veldstam, 55,88% enkel positief voor vaccinstam.
- Recombinant vaccins (via in-ovo): 68,75% positief voor veldstam.
- Immuuncomplex vaccins (via in-ovo): 7,41% positief voor veldstam. 85,19% enkel positief voor vaccinstam.
Conclusie
Deze screening biedt waardevolle inzichten in de dynamiek van Gumboro in de Benelux, vooral met betrekking tot de opkomst van de UK2019 variant. Ondanks een hoge vaccinatiegraad laten de resultaten zien dat er een aanzienlijke prevalentie van veldstammen is. De uitkomst van deze screening benadrukken het belang van continue monitoring, aanpassing van vaccinatiestrategieën en verder onderzoek om de impact van nieuwe varianten op de gezondheid van pluimvee te beperken. Deze bevindingen hebben implicaties voor de pluimveesector in de Benelux en daarbuiten, en zullen bijdragen aan het verbeteren van IBDV vaccinatieprogramma's. Het intermediate plus-vaccins, vooral wanneer ze in de vorm zijn van immuuncomplex vaccins, blijken een goede optie te zijn voor het onder controle houden van verspreiding van het Gumboro veldvirus op pluimveebedrijven.
Wilt u meer weten over het Gumboro virus of heeft u vragen over de preventieve bescherming op uw bedrijf neem dan gerust contact op met de HIPRA pluimveedierenartsen: Pieter Kuhne +31 6 8289 6434 of Patrick de Jong +31 6 2610 5061.
Referentie:
Tekst: Hipra
Beeld: Hipra
Bron: Hipra