Opinie: Enig realisme blijft belangrijk rondom slachten van pluimvee
Vlees, er is veel over te doen in de media en politiek. En dat is best vreemd als je beseft dat vlees voedzaam is, dat Nederland tot de koplopers behoort qua productie en verwerking, en dat nagenoeg iedereen vlees eet. Mag de vleessector wat meer waardering krijgen?
Dat het brede debat over vlees vaak een negatieve ondertoon heeft, is op zijn minst opvallend te noemen. Internationaal wordt de Nederlandse vleessector geroemd, maar in Nederland blijft waardering voor de sector veelal uit. Hoe zit dit?
Jaarlijks slacht de Nederlandse pluimveesector ruim 500 miljoen kippen, wat een kleine miljoen ton pluimveevlees oplevert. Natuurlijk zijn dit enorme aantallen. Ze zijn niet te ontkennen, ook niet door de sector zelf. Het slachtproces is een gevoelig onderwerp, wat logisch is. In het slachtproces wordt een dier gedood, en dat is niet de meest gewaardeerde handeling. Het is misschien niet bepaald een aansprekende schakel in de voedselketen, maar het is wél onoverkomelijk. Zonder slacht is er geen vlees.
Het slachten van kippen is een high-tech proces dat volautomatisch gebeurt. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat juist door de omvang en technologische voorsprong Nederland wereldwijd koploper is in slachttechnieken. Overheden van over de hele wereld komen naar Nederland om te leren hoe het beter kan. Innovaties die hier zijn ontwikkeld, worden overal
toegepast. Waarom? Omdat we hier in Nederland niet alleen efficiënt, maar vooral zorgvuldig, hygiënisch en zo diervriendelijk mogelijk slachten.
Feiten
Laten we eens naar de feiten kijken. In de pluimveeslachtsector worden jaarlijks bijna 50.000 controles uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), waarbij 99 procent van de controles aantoont dat aan de strenge eisen wordt voldaan. Deze openbare gegevens zijn zo te fact-checken. Welke andere sector kan zulke resultaten laten zien? Of het nu gaat om voedselveiligheid, hygiëne of dierenwelzijn, de sector wordt continu onder een vergrootglas gelegd.
Op zich begrijpelijk, gezien het belang van het onderwerp. Maar als zaken op zo’n hoog niveau structureel goed gaan, dan is enige nationale waardering ook op zijn plaats.
Betekent dit dat de sector het prima vindt dat er nog steeds enkele incidenten zijn? Uiteraard niet. De sector blijft er altijd naar streven het aantal incidenten naar nul te brengen. Zo is er afgelopen zomer verder geïnvesteerd in het terugdringen van hittestress door middel van verneveling en ventilatoren. Met succes: de NVWA gaf recent aan dat het aantal meldingen van hittestress in 2024 flink is gedaald, onder andere door deze investeringen.
Enig realisme belangrijk
Echter, enig realisme blijft belangrijk. De overheid heeft ook het streven om het aantal verkeersongelukken naar nul te brengen. Dit is praktisch onmogelijk. De enige oplossing is het verbieden van verkeersbewegingen. Zo heeft de pluimveesector ook het streven om het aantal incidenten naar nul te brengen.
Toch blijft de publieke opinie zich vaak richten op de emotionele kant van het verhaal. Dieren doden is nooit een prettig onderwerp, maar het is tijd om in te zien dat zonder deze stap de kipfilet of kipnugget die op je bord ligt, er gewoon niet is.
Samengevat, de pluimveesector levert een gezond, betaalbaar en verantwoord product dat een belangrijk deel van ons dagelijks leven vormt. Kip is naast het meest veelzijdige stukje vlees ook het meest zorgvuldig geproduceerde stukje vlees. Wij zijn er trots op en spreken dat nu ook een keer hardop uit!
Tekst: Nepluvi
Beeld: Nepluvi
Bron: Nepluvi