'Het blijft onaanvaardbaar dat de pluimveesector onderdeel wordt gemaakt van het mestprobleem in de rundveehouderij'
Dit topartikel wordt eenmalig gratis aangeboden door de redactie van Agrio
Oplaat heeft afgelopen maandag bijna het hele debat van ruim 8 uur bekeken. „Het was positief om te zien dat sommige Kamerleden de ernst van de situatie in de pluimvee- en varkenshouderij inzagen en daar ook vragen over stelden aan de minister.”
De voorzitter keek ook met verbazing naar sommige partijen, zoals NSC. „De partij van Pieter Omtzigt heeft de mond vol over rechtsstatelijkheid en dat burgers niet benadeeld mogen worden door overheidsingrijpen. Bij de toeslagenaffaire werd gezegd dat dit nooit meer mag gebeuren, en nu gooien ze de varkens- en pluimveehouders voor de bus. Bijzonder.”
Volgens Oplaat kan de huidige landbouwminister Femke Wiersma hier niks aan doen. „De minister is van goede wil en wil een generieke korting uit Brussel voorkomen. Dat snap ik. Echter, ze staat met één arm op de rug omdat ze de erfenis van haar voorganger Carola Schouten moet dragen. Zij sprak destijds in Brussel af dat het nationale mestplafond in 2025 met 10 procent moet worden verlaagd ten opzichte van 2020.”
‘Vrije ruimte wordt afgepakt’
Net als de POV ergert Oplaat zich eraan dat de mestruimte uit de pluimveehouderij wordt afgepakt. Hij analyseert: „We hebben te maken met een papieren probleem. Als meer dan 65 procent meedoet aan de Lbv of Lbv-plus, dan is er een restopgave. Als pluimveehouderij leveren wij een grote bijdrage aan deze regeling. De extra mestruimte die wij als sector leveren, wordt samen met de opbrengst uit de varkens- en pluimveehouderij op één bult gegooid. Daarna worden de drie sectorale plafonds opnieuw bepaald. De stikstof- en fosfaatruimte uit de pluimveehouderij, die we zelf ook goed kunnen gebruiken voor ontwikkelen op het gebied van dierenwelzijn, geven we dan eigenlijk gewoon gratis weg.”
Impact op lease
Wiersma gaat de komende jaren tijdens zogenoemde ‘weegmomenten’ kijken hoe de mestproductie zich ontwikkelt en of het beleid dan moet worden bijgesteld. Tijdens het debat gaf ze al aan dat in het ‘meest gunstigste geval’ de afroming kan worden geschrapt. Eerder werd al bekend dat de overdracht van rechten binnen families mogelijk blijft zonder afroming en dat dit ook geldt voor transacties van BV’s binnen families. „Dat is wel een pluspunt.”
Oplaat is tegelijkertijd kritisch op die weegmomenten. „Het ministerie van LVVN heeft totaal niet in beeld wat de impact van het mestbeleid op de leasemarkt is. Een weegmoment in de zomer is zinloos, omdat de rechten pas aan het einde van het jaar worden verleased.
Inzet
De NVP-voorzitter hoopt dat het amendement van CDA en SGP wordt aangenomen, omdat dan de problemen met lease van tafel zijn. NVP zal de komende week zeker nog in Den Haag zijn om de zorgen uit de pluimveehouderij onder de aandacht te brengen bij de Tweede Kamer.