Beëindigingsregeling veehouderij kleinere sectoren open vanaf 18 november
Deze regeling is bedoeld voor veehouderijen met melkgeiten, vleeskalveren, fokstieren, zoogkoeien, vleeseenden of konijnen die voldoen aan de drempelwaardes voor stikstofneerslag van de Lbv-plus of de inmiddels gesloten Lbv.
50 miljoen euro
Het doel van deze regeling is om stikstofneerslag op kwetsbare natuur in Natura 2000-gebieden te verminderen. Voor de kleinere sectoren is een budget beschikbaar van 50 miljoen euro. De regelingstekst is inmiddels gepubliceerd en daarmee zijn de voorwaarden voor aanvragen bekend.
Laatste regeling
De Lbv voor kleinere sectoren is de laatste beëindigingsregeling binnen de aanpak piekbelasting die opengaat. De Lbv sloot al eerder, de Lbv-plusregeling staat nog tot en met 20 december 2024 open voor aanvragen. Al eerder werden ook de investeringssubsidie Sbv bekend (open 21 oktober) en de verplaatsingsregeling (open 6 januari 2025, onderzoek haalbaarheid vanaf 2 december). Daarmee zijn alle verschillende regelingen binnen de aanpak bekend en staat een aantal regelingen gelijktijdig open. Veehouders kunnen de mogelijkheden van deze nieuwe regelingen meewegen in hun keuze over de toekomst.
120 procent
Veehouders die een veehouderijlocatie willen beëindigen die voldoet aan de drempelwaarde van de aanpak piekbelasting (2.500 mol per jaar of hoger) ontvangen 120 procent subsidie voor het waardeverlies van hun productiecapaciteit. Het waardeverlies van de productiecapaciteit wordt bepaald door de leeftijd en oppervlakte van de dierenverblijven.
100 procent
Veehouderijlocaties die aan de drempelwaarden van de Lbv voldoen, ontvangen 100 procent subsidie voor het waardeverlies. Veehouders die een veehouderijlocatie willen beëindigen die voldoet aan de drempelwaarde van de aanpak piekbelasting ontvangen ook een vergoeding voor sloopkosten van 45 euro per vierkante meter dierenverblijf.
Voorwaarden
De Lbv voor kleinere sectoren geldt alleen voor bedrijven met een stikstofvracht op een overbelast Natura 2000-gebied die voldoet aan een van de drempelwaarden: de drempelwaarde van een Natura 2000-gebied of de drempelwaarde van 2500 mol. Houders van vleeskalveren komen alleen in aanmerking voor de Lbv kleinere sectoren bij een stikstofvracht lager dan 2500 mol, maar boven de drempelwaarde van een Natura 2000-gebied. Bij een hogere stikstofvracht vallen zij onder de voorwaarden van de Lbv-plus.
Vijf jaar onafgebroken
Andere voorwaarden zijn gelijk aan de Lbv en Lbv-plus, namelijk dat de dierenverblijven, mest- en voeropslagen de afgelopen vijf jaar onafgebroken in gebruik waren, er geen andere afspraken over sluiting zijn gemaakt en dat er geen stikstofruimte uit de vergunning ter beschikking is gesteld voor andere activiteiten waar een natuurtoestemming voor nodig is. De uitgebreide voorwaarden staan in de gepubliceerde regelingstekst.
Een volledig overzicht van de regelingen binnen de aanpak piekbelasting staat op de website van RVO.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel