Oproep aan vleeskuikenhouders: doe mee aan meetonderzoek ammoniakemissie
De ministeries van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en Infrastructuur en Waterstaat (I&W) hebben daarom Wageningen Livestock Research (WLR) gevraagd nieuwe emissiemetingen te doen aan 1 ster Beter Leven en reguliere vleeskuikenstallen.
LTO/NOP en NVP ondersteunen nieuwe metingen. Deelname aan deze metingen is anoniem. Er is uitgebreid overleg geweest over mogelijke gevolgen wanneer de meetresultaten tegenvallen. Het risico op intrekkingsverzoeken van een vergunning wordt echter niet wezenlijk anders dan het nu al is. LTO/NOP en NVP vinden het belangrijk dat de metingen goed worden uitgevoerd. Pluimveehouders zijn namelijk gebaat bij betrouwbare metingen om verrassingen in de toekomst te voorkomen.
Zestien vleeskuikenstallen nodig
Belangrijk is dat er stallen beschikbaar worden gesteld om de metingen te kunnen uitvoeren. Voor het emissieonderzoek zijn er zestien vleeskuikenstallen nodig: tien reguliere stallen en zes 1 ster Beter Leven stallen met een overdekte uitloop.
Er worden metingen uitgevoerd aan de meest voorkomende ammoniak reducerende systemen. De volgende stallen zijn daarvoor nodig:
- Systeem met warmteheaters en ventilatoren (Rav E 5.10, BWL 2009.14.Vn);
- Luchtmengsysteem in combinatie met een warmtewisselaar (Rav E 5.11, BWL 2010.13.Vn);
- Buizenverwarming (Rav E 5.15, BWL 2017.01.Vn).
Van de tien reguliere stallen zijn er vier stallen nodig zonder een ammoniakemissie reducerende techniek. De metingen aan deze stallen zijn nodig voor de emissiefactor van de categorie ‘overige huisvestingssystemen’ (Rav E 5.100).
Interesse?
Vleeskuikenhouders die meer willen weten of interesse hebben om mee te werken aan dit onderzoek kunnen contact opnemen met onderzoeker Jan van Harn van WLR via jan.vanharn@wur.nl of 06-51603310.
Vleeskuikenbedrijven die mee willen doen, worden bezocht om een verdere toelichting te geven op het onderzoek, na te gaan of het technisch goed mogelijk is om de metingen uit te voeren en om verdere afspraken te maken. Een vergoeding is beschikbaar.
‘Mocht je jouw deelname eerst willen bespreken met jouw sectororganisatie dan kun je LTO/NOP (Ernest Bokkers via ebokkers@lto.nl of 06-55469484) en/of NVP (Dick Schieven via d.schieven@nvpluimveehouders.nl of 06-27083077) benaderen’, meldt LTO/NOP.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: LTO, NOP