Welzijn pluimvee verbeteren met kunstmatige intelligentie (AI)
De kippen krijgen in het onderzoek een soort QR-code zodat AI dieren individueel kan herkennen op camerabeelden in de stal. Op die manier kunnen de onderzoekers het gedrag van de dieren gaan analyseren, vertelt coördinator Mona Giersberg. „We gebruiken gedrag als graadmeter voor welzijn. Als AI afwijkingen in gedrag constateert, kan dat een teken zijn dat er iets niet goed gaat. Dan moeten we bijvoorbeeld de huisvesting van de dieren aanpassen. AI is dus een soort signaleringssysteem, op basis waarvan we dingen kunnen veranderen die dierenwelzijn verbeteren. We weten bijvoorbeeld dat stofbaden belangrijk zijn voor het welzijn van kippen. Als stro te nat is, zal AI registreren dat kippen weinig stofbaden nemen. De veehouder kan dan ingrijpen en het stro verversen.”
In praktijk
Binnen een pilot wordt op vier bedrijven het gedrag van vleeskuikens in verschillende staltypen met een camerasysteem gemonitord. Pluimveedierenarts Willem Dekkers: „Door met AI het gedrag van verschillende kippenrassen te analyseren, ontdekken we wat de verschillen zijn en welke behoeftes ieder ras heeft. Ook weet je na een tijdje wat normaal is en zou je afwijkingen kunnen vaststellen door gezondheids- of welzijnsproblemen.”
Waarnemingsvermogen vergroten
AI kan volgens Giersberg het waarnemingsvermogen van mensen vergroten en verfijnen. „Een veehouder kan onmogelijk alle dieren 24 uur per dag in de gaten houden. Met een camerasysteem en AI kan dat wel. Ook zijn er bepaalde tekenen en gedragingen die mensen niet zien, maar die AI wel herkent.” Ook Dekkers ziet kansen voor AI in de veehouderij. „Het kan veehouders ontlasten door taken over te nemen en hen te waarschuwen bij afwijkingen in gedrag van dieren. Een goede veehouder ziet afwijkingen waarschijnlijk sneller dan AI, maar is niet 24 uur per dag in de stal aanwezig.”
Praktijk
De onderzoekers binnen het project AI Animal & Welfare Lab werken samen met collega-onderzoekers en bedrijven om te kijken hoe ze de resultaten geschikt kunnen maken voor de praktijk. Dekkers: „Het is belangrijk om externe partners te betrekken bij het onderzoek. Als we diereigenaren bijvoorbeeld niet meenemen, dan ontwikkel je AI-systemen voor niets.”
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Susan van Rexwinkel
Bron: Universiteit Utrecht