Nederlandse slachterijen trekken aan Belgische vleeskuikens
De Vlaamse belangenbehartiger Landsbond Pluimvee deed verslag van de prijsonderhandelingen over de Deinze vleeskuikennotering van afgelopen woensdag 25 september: „Het gemoedelijke voorstel van de producenten (vleeskuikenhouders) om de Deinzenotering voor vleeskuikens gelijk te houden in de huidige vraagmarkt, lag duidelijk niet in lijn met de visie van de slachters. Een ‘-2’ notering was hun beoogde doel, waarmee beide partijen direct lijnrecht tegenover elkaar stonden.”
„De producenten gingen ervan uit dat door hun voorstel van een gelijke notering de commissie van 25/09/2024 een gooi ging doen voor één van de kortste overleggen, maar die gedachte werd al rap opgeborgen.”
„Dat met de huidige prijs voor het levend pluimvee de winstmarges bij bepaalde slachterijen niet evenredig meestijgen kan mogelijk wel. Al is het aanbod aan levende deze week nog steeds ontoereikend voor de behoefte van de slachterijen. Bovendien wordt er vanuit Frankrijk en Nederland getracht meer Belgisch pluimvee over de landsgrenzen te krijgen”, meldt de Landsbond Pluimvee. „In dergelijke marktomstandigheden is het voor ons ondenkbaar om mee te gaan in een negatief verhaal”, aldus één van de Vlaamse vleeskuikenhouders die betrokken was bij de onderhandelingen.
Prijsniveau vlees te hoog
„Bepaalde slachterijen lopen echter aan tegen het gegeven dat het prijsniveau van vlees te hoog is ten opzichte van de omliggende landen. Al toont de vraag naar levend pluimvee, die bij sommige niet ingevuld raakt, duidelijk aan dat dit nog geen gezamenlijk marktgegeven is. Of hoe de vleesmarkt onterecht grip zou willen krijgen op de markt van het levend pluimvee.”
„De commissie van Deinze is echter nog steeds de markt van het levend pluimvee en in een vraagmarkt kan er niet worden afgedongen”, aldus de Landsbond Pluimvee. „Mochten er evenveel teveel zijn als dat er vandaag tekort zijn, dan pas zouden we het mogen horen”, zegt één van de Vlaamse vleeskuikenhouders die betrokken was bij de onderhandelingen. Een bewering die volgens de Landsbond Pluimvee zeker enige waarheid bevat. „Met enig ongenoegen gingen de Vlaamse slachterijen alsnog akkoord met een gelijke Deinzenotering”, aldus de Landsbond Pluimvee.
Evenals de Vlaamse Deinze en ABC-noteringen blijven de contractprijs van Clazing en de Barneveldse notering van vrije kuikens volgende week ook gelijk.
Moederdierennoteringen flink omhoog
De Landsbond Pluimvee deed ook verslag van de prijsonderhandelingen over de noteringen voor moederdieren: „Voor de moederdieren werd er vanuit producentenzijde een ‘+10’ voorgesteld gezien de huidige vraag die goed aantrekt, zeker ten opzichte van enkele weken geleden. Al was de ‘+10’ vermoedelijk wat te hoog gegrepen deze week en werd dan ook gecounterd met een ‘+0’. De gulden middenweg zou in deze incorrect zijn geweest, bleek uit de argumenten, waardoor er werd afgeklopt op een ‘+6’.” Hierdoor ligt de Deinzenotering voor extra zware soepkippen (+/- 3,5 kilo) volgende week op 0,64 euro per kilo exclusief btw. Evenals de moederdierennotering in België stijgt ook de Barneveldse notering voor moederdieren volgende week. Deze stijgt met 5 cent naar 0,50 euro per kilo exclusief btw.
De Deinzenotering voor uitgelegde leghennen stijgt volgende week met 3 cent per kilo, zowel bij bruine als witte soepkippen. Die liggen nu op 0,10 euro per kilo voor bruine en 0,055 euro per kilo exclusief btw voor witte uitgelegde leghennen. Hier zat wellicht toch wat meer in, volgens de Landsbond Pluimvee. Dit zal ongetwijfeld worden meegenomen naar volgende week. De Deinzenotering voor konijnen steeg opnieuw 10 cent per kilo naar 2,60 per kilo exclusief btw.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: Landsbond Pluimvee