'Lever juiste gegevens salmonella monsters aan laboratorium: controles hierop worden strenger'
Concreet houdt dit bijvoorbeeld in dat stalnummers en geboortedatums die niet overeenkomen met I&R-gegevens in MijnAVINED, niet meer worden geaccepteerd in Salmonella-uitslagen. ‘Let er daarom op dat de bedrijfs- en koppelgegevens die u aanlevert overeenkomen met uw geregistreerde gegevens in MijnAVINED, anders kan de uitslag niet worden ingelezen in de Salmonella databank’, waarschuwt Avined.
Als een uitslag niet kan worden ingelezen, krijgt een laboratorium hier een melding van. Vervolgens zal het laboratorium contact met de pluimveehouder opnemen. ‘Controleer in dat geval wat de juiste gegevens horen te zijn en geef dit aan het laboratorium door. Blijkt dat uw I&R-gegevens in MijnAVINED niet (meer) kloppen, dan kunt u deze zelf in MijnAVINED wijzigen, of contact opnemen met AVINED om dit te laten wijzigen (088 – 998 4340, info@avined.nl). Hierna kan uw laboratorium de uitslag alsnog invoeren in de databank’, aldus Avined. De organisatie heeft verdere aandachtspunten voor pluimveehouders opgesomd.
Verdere aandachtspunten:
- Controleer uw Salmonella-uitslagen in MijnAVINED. Ontbreken er uitslagen of staat er informatie vermeld die niet correct is? Neem dan contact op met uw laboratorium. Let op dat er voor bepaalde uitslagen meldplicht geldt richting de NVWA. Als de uitslag niet is ingelezen in de databank, wordt deze melding niet automatisch gedaan. Meld de uitslag daarom alsnog (045 – 5463188, nvic@nvwa.nl), of vraag uw laboratorium dit te doen.
- Heeft u een vrijwillig monster genomen op een andere plek dan in een stal, bijvoorbeeld op uw erf of in de voorruimte, maar wilt u wel dat deze uitslag wordt geregistreerd in de databank? Noteer dan bij het stalnummer op het inzendformulier ‘buiten stal’. Op die manier kan het laboratorium de uitslag alsnog invoeren.
- In het geval van inlegvellen kan een monster betrekking hebben op meerdere stallen. Noteer de stalnummers in dat geval gescheiden met komma’s op het inzendformulier (bijvoorbeeld 1, 2, 3). Op die manier kan de databank de stalnummers alsnog verifiëren.
- Wilt u een extra kenmerk toevoegen aan uw uitslag, bijvoorbeeld als het gaat om een specifieke plek in de stal, vul dit dan in bij de opmerkingen op het inzendformulier, in plaats van bij het stalnummer. Opmerkingen zullen door het laboratorium worden overgenomen in de databank, zodat u deze alsnog terugziet in de uitslag in MijnAVINED. Als u een dergelijke opmerking toevoegt aan het stalnummer zal het laboratorium dit overnemen en wordt de uitslag afgekeurd.
- Zorg ervoor dat de monsterpotten/-zakken zelf ook duidelijk zijn voorzien van een identificatie, waaronder het stalnummer.
- De gegevenscontrole op stalnummers is niet van toepassing op uitslagen van broederijen, aangezien hier geen sprake is van stalregistraties.
Juiste informatie meesturen
De Nederlandse pluimveesector zet zich met de salmonellabemonstering in voor veilig voedsel. Pluimveehouders hebben hier als levensmiddelenproducent een belangrijke rol in. Een pluimveehouder neemt zelf tijdig de monsters, of laat deze nemen.
Daarmee houdt het echter nog niet op, benadrukt Avined. Het is belangrijk dat een pluimveehouder ook de juiste informatie meestuurt naar het erkende laboratorium en dat deze informatie volledig en leesbaar is. Alleen dan kan het laboratorium de uitslagen goed in de databank zetten.
Klik hier om meer te lezen over wat er gaat veranderen en welke gegevens een pluimveehouder dient aan te leveren.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Centraal Laboratorium voor Pluimvee
Bron: Avined