Agrivaknet Masterclass 10 oktober
Coccidiose, de mythe ontmaskerd
Hoe weet je of coccidiose op een pluimveebedrijf een probleem is? Hoe herken je het? Hoe zit het tussen de relatie coccidiose en darmgezondheid en andersom? Wat is nog meer van invloed op darmgezondheid dan coccidiose? Kan coccidiose een probleem zijn bij trager groeiende vleeskuikens? Maar vooral hoe kun je coccidiose optimaal beheersen?
Er zijn veel vragen, Agrivaknet organiseert daarom in samenwerking met MSD Animal Health en Dineke Rietveld, op 10 oktober een Masterclass met als thema: ‘Coccidiose: de mythe ontmaskerd’. Een interactieve en inspirerende dag speciaal voor adviseurs, voorlichters, dierenartsen en controleurs in de pluimveehouderij die meer willen leren over coccidiose. De masterclass is voor alle sectoren in de pluimveehouderij: van opfok leg en vlees tot vleeskuikens. Leren van elkaar en ervaringen delen staat centraal.
Darmgezondheid is meer dan coccidiose
Franny Pecher, dierenarts MSD Animal Health, met als specialisatie coccidiose zal in de masterclass de wetenschap koppelen aan de praktijk. Franny: „Coccidiose is een complexe aandoening. Ik ga de ontwikkeling toelichten maar ook de ziekteverschijnselen. Waar kun je als adviseur op letten? Waar moet je aan denken? Wanneer moet je actie ondernemen? Kortom wat kun jij bijdragen aan een gezonde pluimveehouderij?”
Verdere onderwerpen:
- Waarom heeft vaccinatie of coccidiostatica soms niet het gewenste effect?
- Hoe kun je optimaal coccidiose vaccineren in volièresystemen? Met praktische tips.
- Wat is de impact van coccidiose?
- Wat is recirculatie management? Waarom is dat belangrijk bij vaccinatie?
- Is darmgezondheid meer dan coccidiose?
De praktijk
Er zijn binnen de pluimveesector grote verschillen in de aanpak van coccidiose. In de opfok wordt het grootste gedeelte van de kippen gevaccineerd. In de vleeskuikensector gebeurt dit veel minder en worden coccidiostatica ingezet om coccidiose te beheersen. „Ik licht die verschillen en de redenen daarvoor toe. Ook gaan we uitgebreid in op het houden van trager groeiende vleeskuikens. Daar komt coccidiose vaker voor dan we denken. Een coccidiose die ongemerkt door de stal heen gaat, leidt wel tot verminderde groei, schade aan de bursa en een hogere voederconversie. Dat kennen we ook uit de reguliere vleeskuikenhouderij. In deze masterclass worden tools gegeven om vast te stellen of dit bij jouw klant het geval is. Kom naar deze masterclass zodat je tools hebt om jouw klanten beter te adviseren om coccidiose op zijn/haar bedrijf beter te beheersen”, zegt Franny Pecher.
Tijdens de masterclass gaan de deelnemers en sprekers in gesprek met een opfokker en vleeskuikenhouder over hun aanpassingen om coccidiose optimaal te beheersen op hun bedrijf. „Wat zijn hun ervaringen? Hoe pakken ze dat aan? We gaan diverse praktijkcasussen bespreken. Door met elkaar in gesprek te gaan, kun je veel van elkaar leren”, besluit Franny Pecher.
Aanmelden
Datum: 10 oktober 2024
Locatie: Duikenburg in Echteld, Gelderland.
Tijd: 10.00 uur - 16.00 uur
Kosten: € 495 voor leden Agrivaknet en € 549 voor niet-leden (excl. BTW).
Je kunt je via deze link aanmelden. Er is ruimte voor 12 personen.
Ben je nog geen lid van Agrivaknet en wil je je aanmelden? Maak dan eerst een account aan zodat je de ledenprijs betaalt voor de Agrivaknet bijeenkomsten. Vanaf de volgende werkdag kun je inloggen en aanmelden. Nog vragen? Neem dan contact op via secretariaat@agrivaknet.nl.
BNL-NON-240900020
Tekst: MSD Animal Health
Beeld: MSD Animal Health