Ammoniakemissie vleeskuikens 25 procent lager met vlasstrooisel
Dit is één van de voorlopige conclusies van het Europese Rambo-project dat de ammoniakuitstoot en ook het dierenwelzijn in de pluimvee- en varkenshouderij onder de loep neemt onder verschillende omstandigheden. Een jaar na de start van het project werd begin september op Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel de tussenbalans opgemaakt, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT).
Na een selectieproces kwam het Rambo-project tot 16 maatregelen en technieken met potentie die nu verder worden onderzocht: tien voor de pluimveehouderij (vijf voor leghennen en vijf voor vleeskuikens) en zes voor de varkenshouderij.
Bij de vleeskuikens testen de onderzoekers in de nieuwe vleeskipstal verschillende strooiselmaterialen en voedersamenstellingen. „De eerste metingen tonen aan dat ammoniakreducties kunnen worden behaald door gerichte keuzes in strooiselmaterialen”, vertelt Tom Van Hertem, expert pluimvee bij het Proefbedrijf Pluimveehouderij.
Ammoniakuitstoot versus dierenwelzijn
Er worden met name resultaten geboekt met vlasstrooisel. Zo tonen de eerste resultaten een verminderde ammoniakuitstoot van zo’n 25 procent. „Het is te vroeg op hier definitieve conclusies aan te verbinden omdat we nog maar één seizoen hebben onderzocht. De volledige resultaten van alle proeven zijn naar verwachting tegen het einde van de zomer van 2025 beschikbaar”, vertelt Van Hertem die ook een kanttekening bij de positieve resultaten plaatst. „Onderzoek wijst ook uit dat dit strooisel een negatieve impact op de poten (voetzoolletsels) van de vleeskuikens heeft en dus op het dierenwelzijn.”
Dat zou over twee jaar - het onderzoek loopt nog drie jaar - weleens één van de deelconclusies van het project kunnen zijn, aldus Antwerps gedeputeerde voor Landbouw Kathleen Helsen. „Dierenwelzijn en duurzaamheid, zoals het verminderen van stikstofemissies, zijn actuele thema’s in de veehouderij. Supermarkten vragen om kippen en varkens die langer leven en voldoen aan strengere welzijnsnormen, maar is het mogelijk om deze dieren te kweken zonder de milieu-impact te vergroten of de kostprijs op te drijven”, vraagt zij zich af.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Pluimveehouderij, proefbedrijf, Vlaams infocentrum land- en tuinbouw