BBB wijt gevolgen nieuw mestbeleid aan vorige kabinetten: ‘Als wij geen minister van LVVN hadden gehad, waren de druiven nog zuurder’
De Telegraaf kopte donderdag met ‘Mes in hele veestapel’. BBB betreurt deze ‘sensatiezoekende woordkeuze’ omdat dit bij veel boeren de suggestie heeft gewekt dat alle boeren gedwongen moeten krimpen met hun veestapel. ‘Dit is pertinent niet het geval. De zogenoemde ‘blijvende’ boeren, dus de boeren die niet vrijwillig stoppen, worden niet gedwongen minder dieren te houden. Voor hen blijft de situatie zoals deze is. BBB is en blijft ook tegen gedwongen krimp van dieren bij bestaande veehouders. Dit heeft BBB ook in het hoofdlijnenakkoord laten opnemen en deze afspraak moet worden nagekomen’, aldus de partij.
Varkens- en pluimveehouderij al gekrompen
BBB vindt het heel zuur dat de varkens- en pluimveehouderij bij verkoop van een bedrijf ook worden afgeroomd in de dierrechten. Ze wijzen erop dat de sectoren de afgelopen jaren al fors zijn gekrompen in dieraantallen en geen/nauwelijks een rol hebben in de mestcrisis. ‘Deze sectoren zijn de laatste jaren al fors gekrompen in dieraantallen en hebben nauwelijks een aandeel in de mestcrisis. Bovendien zitten deze sectoren al jaren onder de stikstofplafonds, ook toen deze plafonds werden aangescherpt, bleven ze onder de maximaal toegestane stikstofproductie. Daarnaast heeft de pluimveesector zijn mestverwerking al decennia op orde.’
De varkens- en pluimveehouderij zullen de komende jaren ook nog verder krimpen, omdat veel boeren zich hebben ingetekend voor de Lbv-regelingen. De afroming kan daarom als onrechtvaardig voelen, zegt Van der Plas. „Wij balen ook stevig van de plannen voor afroming. Maar nogmaals: wij moeten de scherven van slecht beleid door vorige kabinetten oprapen. Voor deze verantwoordelijkheid lopen wij niet weg. Hadden wij als BBB geen minister gehad van LVVN, waren de druiven nog zuurder voor de sector geworden, is mijn stellige overtuiging.”
Gasvormige verliezen
Van der Plas gaat ervan uit dat er ook positieve dingen in de mestbrief van vrijdag staan. De partij noemt in het persbericht onder andere het terugbrengen van de bufferstroken rondom Natura 2000-gebieden, waar mest mag worden uitgereden, van 250 naar 100 meter. Dit zou volgens BBB betekenen dat er 200.000 kilo meer stikstof uit mest op het land kan worden gebracht. „Wij hopen ook dat de normen voor gasvormige verliezen (de scheten van een koe), worden verruimd. Tot nu toe wordt er gewerkt met oude cijfers. In de praktijk blijkt echter dat er veel minder stikstof in mest zit, dan werd aangenomen. Verruiming van de normen zou per direct miljoenen kilo’s stikstofruimte creëren voor boeren. BBB heeft hier hard op gehamerd in de voorgaande debatten. Wij hopen dat minister Wiersma dit gaat regelen”, zegt Van der Plas. Ook moet worden geregeld dat de vergunningverlening voor mestverwerking op gang komt. Ook hierbij gaat BBB ervan uit dat dit wordt geregeld, zoals is afgesproken in het hoofdlijnenakkoord.
Van der Plas concludeert: „Het is verschrikkelijk dat door het lekken aan de media, van één element uit de brief, heel veehoudend Nederland op zijn kop wordt gezet. Ik snap dan ook heel goed dat een deel van de boeren boos en in verwarring is. Maar het totaalplaatje moet nog bekend worden. Ik ga ervan uit dat er naast zuur, ook zoet in de mestbrief zit.”