Zwitserse eierbranche zet vrijwillig punt achter het doden van kuikens
De Vereniging van Zwitserse Eierproducenten (GalloSuisse) kondigde aan te stoppen met het doden van mannelijke kuikens. Vanaf 2025 zal de intelligente beeldtechnologie ‘Genus Focus’ in Zwitserse broederijen worden gebruikt om het geslacht van eieren te bepalen. De machine van het Münchense bedrijf Orbem en zijn automatiseringspartner Vencomatic Group maakt tijdig een kijkje in het ei mogelijk, voordat het embryo pijn begint te voelen.
Genus Focus als oplossing
Volgens GalloSuisse is het plan om deze technologie vanaf begin 2025 in de twee Zwitserse broederijen te gebruiken. De Zwitserse eierindustrie sprak in 2020 voor het eerst de wens uit om het doden van kuikens geleidelijk af te schaffen. Als onderdeel van een werkgroep en verschillende rondetafelgesprekken werd het idee geformuleerd door Aviforum, GalloSuisse en de broederijen Animalco en Prodavi. Er werd door deze groep gezocht naar een geschikt alternatief, waarbij het houden van dubbeldoelkippen, evenmin als het grootbrengen van broederhanen als oplossingen werd gezien. Geslachtsbepaling in het ei is als mogelijke optie besproken, maar de laatste jaren was er nog geen technologie beschikbaar die aan alle criteria voldeed. Zwitserland ziet Genus Focus als een praktische, sterk geautomatiseerde en efficiënte techniek die is geschikt als landelijke oplossing.
De in-ovo geslachtsbepaling combineert kunstmatige intelligentie met MRI (Magnetic resonance imaging) om de binnenkant van het ei te analyseren. Er wordt een röntgenfoto van het ei gemaakt en het geslacht wordt geïdentificeerd door een AI-algoritme. Eieren met mannelijke embryo’s worden vervolgens gesorteerd. Dit gebeurt op dag 11 en 12 van de incubatie - vóórdat het embryo pijn kan waarnemen. De volledig geautomatiseerde, contactloze technologie heeft geen invloed op het uitkomstpercentage, kan worden gebruikt voor alle pluimveerassen én maakt het mogelijk om tot 3.000 eieren per uur, per module te classificeren.
Geleidelijke uittreding uit de biologische sector
In de biologische sector had de koepelorganisatie Bio Suisse eind 2021 al besloten dat er vanaf 2026 geen mannelijke kuikens meer mogen worden gedood. Voor biologische eieren is in-ovo geslachtsherkenning echter niet toegestaan. In plaats daarvan zal de uitfasering volgens GalloSuisse geleidelijk plaatsvinden door broederhanen uit de leglijnen te halen en dubbeldoelrassen te houden. De helft van de broederhanen wordt al grootgebracht. Volgens de biologische richtlijnen zou dit eind 2025 100 procent moeten zijn.
Lichte prijsstijging verwacht
GalloSuisse gaat ervan uit dat de kosten voor geslachtsbepaling in het ei ongeveer 3,20 euro netto per vrouwelijk kuiken zullen bedragen. De verwachting is dat de eieren die rechtstreeks worden verkocht, afhankelijk van de categorie, met wel 1,6 cent duurder zullen worden. Maar net als in het verleden bleven de bedrijven onafhankelijk en vrij als het ging om het vaststellen van de verkoopprijs. Ook voor biologische eieren valt een lichte prijsstijging te verwachten, omdat onder meer de vleesproductie voor broederhanen complexer is, aldus de branchevereniging.
Vrijwillige oplossing
GalloSuisse benadrukte dat Zwitserland het eerste land ter wereld was waar de hele eierindustrie een vrijwillige oplossing had gevonden die onafhankelijk was van de wetgeving. Het is een belangrijke manier om zowel het omstreden onderwerp het hoofd te bieden als mee te gaan met de voortschrijdende wetenschappelijke en technologische mogelijkheden. In andere landen is de geleidelijke afschaffing van het doden van kuikens verplicht gesteld door staatswetten, benadrukt de vereniging. Het doden van kuikens is sinds 1 januari 2022 in Duitsland verboden, en sinds 1 januari 2023 in Frankrijk. Oostenrijk regelde het doden van kuikens op dezelfde datum bij wet. Italië heeft een verbod voor 2027 aangekondigd.