Column: Doxing van veehouders móet stoppen!
De activist heeft duidelijk maar één doel: deze jonge mensen in een kwaad daglicht zetten bij zijn eigen activistische achterban. Het delen van andermans gegevens of foto’s om die persoon te intimideren, heet doxing. Dat hier sprake is van doxing is evident. Immers, de activist zet deze kinderen ongevraagd in het middelpunt van zijn haatbericht. Als hij een punt had willen maken, was daarvoor deze foto niet nodig. Doxing is strafbaar, de post is nu offline.
Het delen van andermans gegevens of foto’s om die persoon te intimideren, heet doxing
Ook bekende dierenorganisaties maken zich schuldig aan doxing. De Partij voor de Dieren had onlangs een video gemaakt om haar anti-varkenshouderijstandpunt kracht bij te zetten. De video was op sociale media gezet. Ook in deze post werden agrarische jongeren, waaronder een kind, in een kwaad daglicht gezet. Het beeldmateriaal was gejat van accounts van deze jongeren. Uiteraard zonder hun toestemming, die ook nooit zou worden gegeven. Ze werden immers niet in het zonnetje gezet door de Partij voor de Dieren, maar op brutale wijze gedoxt. Dit is strafbaar. De post is nu offline.
Gezinnen die hun gezicht laten zien aan de buitenwereld, komen gemakkelijk ‘aan de beurt’. Dat geldt niet alleen voor boeren die actief zijn op sociale media, maar ook voor zichtstallen en de journalistieke media. Varkenshouders die hun verhaal vertellen, worden door activisten persoonlijk aangepakt. Naast doxing, zien we ook juridisch aanklachten tegen onze boeren. Activisten klagen dan bij controlediensten dat er het nodige mis is op het bedrijf. Dat zou blijken uit het bezoek aan een zichstal of aan de hand van foto's en/of video's in de (vak)media. Zij eisen dat er op deze bedrijven wordt gehandhaafd. Journalisten zouden meer oog moeten hebben hiervoor, door het thema en de impact ervan te bespreken in hun krant.
Varkenshouders die hun verhaal vertellen, worden door activisten persoonlijk aangepakt
Doxing is sinds vorig jaar strafbaar. Daar zijn wij heel blij mee. Toch zien we dat de nieuwe doxingwet in onze sector nog niet leidt tot aanhoudingen en straffen. Daarvoor is het nodig dat boeren doxing niet langer accepteren en hiervan aangifte gaan doen. Daarnaast moet worden geëist dat de activist zijn haatbericht onmiddellijk offline haalt. Onze ervaring is dat hier snel gehoor aan wordt gegeven: de kwalijke posts worden meestal direct verwijderd. Kennelijk weten de activisten heel goed dat zij strafbare feiten plegen. Dat neemt overigens niet weg dat het kwaad reeds is geschied.
Hoe meer aangiftes er liggen tegen een bepaalde activist of organisatie, hoe meer reden er is voor de politie en het Openbare Ministerie om in actie te komen. Dit is ook wat de overheid van ons vraagt: laat ons het weten, pas dan kunnen wij wat doen! O ja, vergeet niet om het bewijs vast leggen. Maak screenshots en bewaar die zorgvuldig.
Maak screenshots en bewaar die zorgvuldig
Samen kunnen we deze kwalijke praktijken aanpakken. Neem contact met ons op om hierover te praten als het aan de orde is, we helpen je verder. Laat doxing niet over je heengaan, maar maak er werk van!
Tekst: Linda Verriet, Voorzitter Producenten Organisatie Varkenshouderij
Beeld: Susan Rexwinkel