Veehouderijen in EU niet langer als ‘industrieel’ beschouwd
„We willen minder vervuiling, maar meer innovatie. De nieuwe wet op de industriële emissies zal de natuur beschermen zonder extra papierwerk voor de landbouwers. We willen de industriële uitstoot terugdringen, maar we willen dat samen doen met de industrie, boeren en kleine en middelgrote bedrijven en niet tegen hen”, verklaarde Kanev over de richtlijn na het informele akkoord van vanochtend, dat nu nog door de plenaire vergadering van het EP en de EU-ministerraad van landbouw formeel moet worden goedgekeurd.
„We hebben vee buiten het toepassingsgebied van de Industry Emissions Directive gehouden. De Europese Commissie moet nu een nieuwe effectbeoordeling uitvoeren en eerlijk en transparant communiceren met boeren voordat ze terugkomt naar het EP met een nieuw wetsvoorstel over de opname van runderen. We hebben waarborging nodig voor EU-boeren, de zogeheten wederkerigheidsclausule”, verklaarde Kanev.
De wederkerigheidsclausule biedt de garantie dat in de EU ingevoerde landbouwproducten in de toekomst zullen moeten voldoen aan milieueisen, die vergelijkbaar zijn met de eisen die gelden voor Europese landbouwers in het kader van de Richtlijn Industriële Emissies.
Goed nieuws
Het besluit is goed nieuws voor veehouders. De richtlijn gold vooral voor pluimvee- en varkenshouders. De melkveehouderij was nog niet opgenomen in de Industrial Emission Directive (IED). Dat wilde het Europees Parlement eerst evalueren. Nu heeft het Europees Parlement dus ook besloten de pluimvee- en varkenshouderij buiten deze richtlijn te laten vallen.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Susan Rexwinkel