Vernieuwende landbouwbedrijven centraal in werkbezoek minister Wiersma
Biologisch pluimveehouder Folmer praat minister Wiersma bij
Folmer, de achtste generatie op boerderij Oud Schothorst, heeft duurzaamheid en biodiversiteit hoog in het vaandel staan op zijn gemengde bedrijf, aldus een toelichting Regio Foodvalley als organisator van het werkbezoek. Folmer is naast pluimveehouder bezig met de omschakeling van zijn melkveehouderij naar biologisch.
Minder krachtvoer
‘Door slimme bodeminvesteringen haalt hij 15 procent meer opbrengst van zijn grasland en vermindert hij de afhankelijkheid van krachtvoer op zijn melkveebedrijf’, aldus de regio. ‘Op zijn biologische pluimveebedrijf hebben 6.000 kippen 2,5 hectare uitloopgebied vol bomen en struiken, onderdeel van zijn agroforestry-systeem, wat bijdraagt aan een gezondere bodem en hogere biodiversiteit.’
Landbouw- en natuurherstel
Regio Foodvalley had de minister uitgenodigd om de resultaten en innovatieve praktijken in het gebied te bekijken. ‘Met een hoge veedichtheid naast een kwetsbaar natuurgebied heeft de regio de focus op landbouw- en natuurherstel’, aldus Regio Foodvalley zelf in een toelichting.
Fijnmazig emissies meten
Wiersma liet zich gisteren eveneens informeren over het fijnmazige meetnetwerk op de kalverhouderij van Wim Brouwer in Barneveld. ‘Vandaag zag ik dat men hier in Regio Foodvalley, die zo belangrijk is voor onze voedselvoorziening, de mogelijkheden van de vele veehouderijen goed weet te benutten’, aldus Wiersma in een reactie.
‘Zo wordt er hier gewerkt met een fijnmazig meetnetwerk waarmee boeren zelf hun emissies kunnen meten en direct maatregelen kunnen nemen. Dit verbetert niet alleen het productieproces, maar geeft hen ook de ruimte om hun bedrijf op eigen wijze en met al hun vakkennis verder te ontwikkelen. De boer staat dus echt aan het roer, en dat vind ik van groot belang.’
Innovatie en automatisering
Op de kalverhouderij van Wim Brouwer, waar 1.350 kalveren worden gehouden, speelt innovatie en automatisering een centrale rol. Hierdoor kan Brouwer volgens Regio Foodvalley veel werk zelfstandig doen en bij piekmomenten oproepkrachten inzetten. Brouwer neemt deel aan het meetnetwerk van Regio Foodvalley, waarbij boeren hun emissies meten en zelf maatregelen nemen.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ministerie LVVN
Bron: Regio Foodvalley