Alarmplan IKB ingevoerd vanwege hogere overheidseisen aan alarmsysteem
In een mailing aan IKB deelnemers van dinsdag 13 augustus legt IKB Kip uit waarom ze extra bepalingen rondom het alarm en het noodstroomaggegraat hebben ingevoerd. Om pluimveehouders te helpen hieraan te voldoen en hen zo goed mogelijk van dienst te zijn, heeft IKB Kip de voorschriften B05, B06, B11 en B12 opgenomen.
Via deze link kunnen pluimveehouders het alarmplan vinden. IKB Kip wijst pluimveehouders er bovendien op dat het sinds 1 juli 2024 verplicht is om een noodstroomaggregaat te hebben.
Verduidelijking voorschrift watermonsters
Voorschrift F17 is per 1 juni 2024 gewijzigd, wijst IKB Kip op. Er staat nu: ‘Er kan gebruik worden gemaakt van meerdere laboratoria, waarbij de instellingen ten minste één chemische of één bacteriologische parameter hebben in de scope’. Deze toevoeging is bedoeld om aan te geven dat IKB Kip deelnemers de monsters naar verschillende laboratoria kunnen sturen (één voor bacteriologisch en één voor chemisch). Aan de eisen die in het voorschrift worden gesteld aan de laboratoria verandert niets.
Herinnering telersverklaring
Om zoveel mogelijk grip te houden op alles wat aan de kippen wordt gevoerd, is voorschrift F20 toegevoegd. Deze heeft betrekking op eigen teelt van voedermiddelen en boer-boer levering. Er wordt gestart met het vereisen van een telersverklaring, een inname-controle en aanvullende analyses naar risicovolle contaminanten. Voor uw gemak is er een format van een telersverklaring op de website van IKB Kip geplaatst. Via deze link kunnen pluimveehouders de telersverklaring vinden.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: IKB Kip