Frankrijk vraagt als eerst land EU autorisatie kweekvlees aan
Het nieuwe product zou dus worden gebruikt als alternatief voor foie gras, een traditioneel en beroemd gerecht uit Frankrijk dat de afgelopen jaren steeds meer kritiek heeft gekregen vanwege dierenwelzijn. Foie gras wordt immers gemaakt van de ‘opgeblazen’ lever van een onder dwang gevoede eend of gans, meldt Agroberichten Buitenland. Daarom is de productie van foie gras verboden in een dozijn EU-landen. Tegelijkertijd geldt foie gras bij de liefhebbers als één van de meest verfijnde producten van de Franse keuken, en wordt er veel geld voor gevraagd. Foie gras is een symbool geworden voor traditionele gerechten, die worden bedreigd door moderne tendensen (dierenwelzijn, vegetarisme).
De indiening van de aanvraag bij de EFSA is het begin van een anderhalf tot twee jaar durende evaluatie. Die bestaat uit een negen maanden durende risicobeoordeling door de EFSA, gevolgd door een zeven maanden durend risicomanagementproces waarbij de EU-landen uiteindelijk voor moeten stemmen met een gekwalificeerde meerderheid.
Daarmee is de aanvraag geen formaliteit. Italië heeft het op de markt brengen van kweekvlees nationaal al verboden. Landen als Frankrijk, Oostenrijk, Hongarije en Roemenië zijn kritisch. Opvallend is dus dat deze eerste aanvraag uit Frankrijk komt, waar kweekvlees juist ter discussie staat.
‘Geen vervanger’
„Het gaat er echt niet om iets te vervangen, maar om het huidige aanbod aan te vullen”, zei directeur Nicolas Morin-Forest van Gourmey in een interview. „We zijn een Frans bedrijf en we zien dit eerste product als een eerbetoon aan een iconische delicatesse van onze gastronomie”, zei hij.
Overigens heeft Gourmey, dat gevestigd is in Parijs, in de ontwikkeling van het product samengewerkt met Nederlandse startups, en zijn er ook een aantal werknemers Nederlands, aldus Agroberichten Buitenland.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: iStock
Bron: Agroberichten Buitenland