Bromvliegen kunnen vogelgriepvirus verspreiden
De bevindingen, gepubliceerd in Scientific Reports, onthullen dat bromvliegen een potentiële overbrenger van hoogpathogene vogelgriep zijn en vormen een nieuw doelwit om verspreiding van het virus te stoppen.
„Door plekken schoon te houden en vliegenbestrijdingsmethoden te gebruiken, zoals fijne netten of insecticiden, kunnen we het risico op verspreiding van het virus naar pluimveehouderijen verkleinen. Op pluimveebedrijven met uitloop en in populaties wilde vogels kan het echter logistiek onmogelijk zijn om bromvliegen te bestrijden”, zegt Ryosuke Fujita, eerste auteur en universitair hoofddocent aan de faculteit landbouw van de Kyushu universiteit.
Een nieuwe verspreidingsbron van hoogpathogene vogelgriep?
Het onderzoeksteam verzamelde en analyseerde bromvliegkolonies die werden aangetroffen in de buurt van wilde kraanvogelpopulaties in de stad Izumi in het zuiden van Japan.
In de winter maakt de dichte populatie van migrerende kraanvogels hen kwetsbaar voor hoogpathogene vogelgriep. Hoogpathogene vogelgriep is ook aangetroffen op pluimveebedrijven in het gebied. De bevindingen in de kraanvogelkolonies zijn ook van toepassing op de commerciële pluimveesector, merkten de onderzoekers op.
Van de 648 verzamelde bromvliegen droegen er 14 het vogelgriepvirus. Genetische tests bevestigden dat de virusstam die in de bromvliegen werd aangetroffen, dezelfde was als die de kraanvogelkolonie infecteerde. „Hoewel 14 bromvliegen misschien een laag aantal lijkt, vertegenwoordigt dit een prevalentie van bromvliegen van 2,2 procent, wat een enorm percentage is vergeleken met andere ziekten die door insecten worden verspreid”, legt Fujita uit.
Verspreiders
Bromvliegen nemen hoogpathogene vogelgriep op van geïnfecteerde dode vogels of hun poep, in tegenstelling tot andere dieren zoals vogels en zoogdieren die besmet raken met het virus. De vlieg verspreidt hoogpathogene vogelgriep naar bedrijfsmatig gehouden pluimvee en wilde vogels door oppervlakken, voedsel en water te besmetten of door opgegeten te worden door gevogelte, zo veronderstelden de onderzoekers.
Volgens de onderzoekers kunnen bromvliegen 2 kilometer per dag vliegen. Aangezien het virus twee dagen besmettelijk blijft, is volgens de onderzoekers binnen een straal van 4 kilometer een besmetting bij bedrijfsmatig gehouden pluimvee en wilde vogels mogelijk. Pluimveehouders kunnen dit tegengaan met van buitenaf gesloten stallen en houderijsystemen. Vliegenbestrijdingsmaatregelen zoals insecticiden en netten zijn ook belangrijk.
Toekomstig onderzoek zal zich richten op de bevestiging dat bromvliegen verspreiders zijn op geïnfecteerde pluimveebedrijven en op de ontwikkeling van nieuwe hulpmiddelen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI) om het potentiële risico van insecten om ziekten over te dragen te voorspellen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Adobe_Stock_thithawat
Bronnen: Agra Europe, Wattagnet.com