Stelling: Ik doe mee aan een collectieve rechtszaak tegen vangletselschadeboetes als de NVWA deze boetes niet terugdraait
Hiermee reageert Verhoijsen op het onderzoek naar vang- en ketenletsel bij vleeskuikens op verschillende momenten in de keten van Wageningen Livestock Research dat in juli werd gepubliceerd.
„Het onderzoek toont aan dat vleeskuikens tijdens het vervoer van het vleeskuikenbedrijf naar de slachterij en in de slachterij letsel oplopen dat de NVWA onder vangletsel kan scharen”, noemt Verhoijsen een belangrijke conclusie uit het onderzoek. „Dit was ook wel te verwachten, aangezien er tijdens het transport en in de slachterij dingen kunnen gebeuren waardoor de kuikens letsel oplopen.”
In mindering brengen
„De percentages die daaruit komen, moeten in op zijn minst in mindering worden gebracht van het totale vangletselpercentage”, vindt Verhoijsen. „Als het percentage vangletsel boven de 1 procent uitkomt, krijgt een vleeskuikenhouder een fikse boete, terwijl onbekend is of het daadwerkelijk allemaal om vangletsel gaat.”
Mocht het nodig zijn, dan vindt Verhoijsen dat hiervoor een juridische procedure moet worden opgestart. Het is namelijk al eerder gebleken dat de overheid veehouders schadeloos moest stellen na uitspraken van de rechter. Denk dan aan het fokverbod tijdens de varkenspest en de veel te hoge verplichte vaccinatiekosten tegen de ziekte van Aujeszky bij varkens.
Collectieve rechtszaak
Zou je meedoen aan een collectieve rechtszaak tegen de vangletselschadeboetes als NVWA de boetes niet terugdraait? Stem op onze stelling ‘Ik doe mee aan een collectieve rechtszaak tegen vangletselschadeboetes als de NVWA de boetes niet terugdraait’ en licht je antwoord toe in een reactie onder de stelling.
Tekst: Redactie Pluimveeweb
Beeld: Ingrid Sweers