Poolse pluimveesector ergert zich aan Europees burgerinitiatief
Dariusz Goszczyński, algemeen directeur van de Nationale Pluimveeraad bij de Kamers van Koophandel in Polen, maakte afgelopen week tijdens een persconferentie in Warschau duidelijk dat de sector er geen problemen mee heeft om te praten over en te werken aan nieuwe oplossingen met betrekking tot dierenwelzijn. Hij wees er echter op dat nog strengere normen voor dierenwelzijn, die in Europa al de hoogste ter wereld zijn, tot een grotere ecologische voetafdruk zouden leiden.
Gelijke voorwaarden
„In dit alles zien we echter een gebrek aan een uniforme aanpak van de eisen voor import”, klaagde Goszczyński. Er komen steeds meer producten uit Brazilië, Chili, Thailand en Oekraïne. „We willen dat ze aan dezelfde eisen voldoen als wij”, benadrukte de Pool richting Brussel en de toekomstige EU-Commissie.
De directeur-generaal aanvaardt geen verwijzingen van de Commissie naar de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Pluimveehouders vroegen zich af hoe ze op de lange termijn konden overleven en de concurrentie uit derde landen het hoofd konden bieden. Hij benadrukte dat duurzame productie drie aspecten omvat: sociaal, ecologisch en economisch. Als deze niet in evenwicht zijn, wordt de betekenis van duurzame productie ondermijnd.
2023 goed jaar
Terugkijkend op 2023 rapporteerde Goszczyński een goed jaar voor Poolse pluimveehouders. Volgens hem is de productie van pluimveevlees met 5 procent gestegen naar 3,27 miljoen ton ten opzichte van 2022. Hiervan werd 1,87 miljoen ton geëxporteerd, wat overeenkwam met een stijging van 4 procent. In termen van waarde bedroeg de export vorig jaar volgens de directeur-generaal ongeveer 5,3 miljard euro.
Gevaarlijke vogelgriep
Goszczyński beschouwt vogelgriep als de grootste bedreiging voor de buitenlandse handel in pluimveevlees en de Poolse pluimveehouderij. Vogelgriep is volgens hem endemisch en onvoorspelbaar. Uiteraard is bioveiligheid hierbij van groot belang, maar het is heel lastig om de ziekte volledig te voorkomen of uit te roeien. „Steeds meer landen accepteren echter regionalisering, of het nu Japan of de Filipijnen zijn”, legt de directeur-generaal uit. In het geval van de Filippijnen was Polen het eerste EU-land dat een regionaliseringsovereenkomst voor pluimveevlees sloot.
Gelukkig is Polen sinds april 2024 vrij van het vogelgriepvirus, vervolgde Goszczyński. Als er echter geen sprake is van een erkende regionalisering van de handel, is de exportsector onderhevig aan een zeer groot risico. Daarom zijn volgens de vertegenwoordiger van de Poolse pluimveesector politieke discussies hierover met handelspartners van groot belang, zoals onlangs het geval was tijdens het bezoek van de Poolse president Andrzej Duda aan Peking.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Luc Maertens
Bron: Agra Europe