Wat is het juiste tijdstip van vaccineren tegen Gumboro op uw bedrijf?
Het tijdstip van toediening van de vaccinatie tegen Gumboro is van essentieel belang. Kuikens krijgen namelijk antistoffen tegen Gumboro mee via de moederdieren. Wanneer te vroeg wordt gevaccineerd en de maternale antistoffen nog in te hoge mate aanwezig zijn, kan de gehele vaccinatie geneutraliseerd worden en zal het koppel niet beschermd zijn. Wordt er te laat gevaccineerd, dan zullen de maternale antilichamen zo laag zijn dat een veldinfectie gemakkelijk kan toeslaan. Wanneer op het juiste moment geënt is, duurt het een aantal dagen voordat de weerstandsreactie op de enting voldoende is om te beschermen tegen een veldinfectie. Het vaccin virus bezet de plaatsen waar normaal het veldvirus aanhecht en biedt zo een lange en optimale bescherming.
Bij in-ovo vaccinatie, toegediend op de broederij, speelt het probleem van de maternale antistoffen geen rol. De immuuncomplex vaccins, die in de broederij toegepast worden wachten in ieder individueel kuiken het moment af waarop de maternale immuniteit genoeg gedaald is, om vrijgelaten te worden en de weg te zoeken naar de plaats waar het veldvirus normaal aanhecht. De resultaten van het prevalentieonderzoek bevestigen de circulatie van de nieuwe IBDV-stam (UK2019) in Nederland en tonen een verband aan tussen de besmetting met de veldstam en het gebruikte type vaccin. Het wijst erop dat intermediaire plus-vaccins, vooral wanneer ze in de vorm zijn van immuuncomplex, de beste optie zijn voor het onder controle houden van verspreiding van het Gumboro veldvirus op bedrijven met langzaam groeiende vleeskuikens1,2. Ook laten resultaten zien dat het inzetten van het immuuncomplex in-ovo vaccin een zeer goede investering is en zich met een verbetering van het productiegetal van gemiddeld 15 punten terugbetaalt. HIPRA volgde hiervoor 10 Vlaamse pluimveebedrijven op, om zo de technische en economische voordelen van in-ovo vaccinatie te kunnen aantonen. Klik hier om de resultaten in te zien.
Wilt u meer weten over het Gumboro virus of heeft u vragen over de preventieve bescherming op uw bedrijf neem dan gerust contact op met de HIPRA pluimveedierenartsen: Pieter Kuhne +31 6 8289 6434 of Patrick de Jong +31 6 2610 5061.
Referenties:
Tekst: Hipra
Beeld: Hipra
Bron: Hipra