Kipster opent derde stal in Barneveld en zoekt nog zeven locaties in Nederland
Lidl en Kipster breiden uit en lanceren Kipster-brood
Er staat twee Kipster-pluimveebedrijven in Nederland, in Oirlo (LB) en Beuningen (GD). In Barneveld is daar met het bedrijf van Mattias en Celine Breen-Beek nu een derde bij gekomen omdat de vraag naar Kipster-eieren is toegenomen. Het bedrijf van Breen en Beek heeft twee stallen met in totaal 40.000 hennen.
Lidl en Kipster willen doorgroeien van drie naar tien Kipster-boerderijen in Nederland. Dat maakten Lidl en Kipster donderdagmiddag 18 juli bekend tijdens een bijeenkomst voor ngo’s, banken, boeren en media in het Rijk van de Keizer in Amsterdam, meldt FoodPersonality. Bestaande bedrijven die willen omschakelen naar Kipster, zijn welkom. Lidl wil binnen nu en enkele jaren namelijk 75 miljoen Kipster-eieren per jaar afnemen. Dat is bijna net zoveel als de 80 miljoen eieren die in het vijfjarige bestaan van Kipster zijn verkocht door Lidl.
Het vinden van nieuwe locaties is niet makkelijk in Nederland, geeft Ruud Zanders van Kipster aan. Als de stallen nog recent genoeg zijn en er voldoende ruimte is in het bouwblok, dan kunnen ze worden aangepast. Zijn ze een jaar of zeven à acht, dan kan het mogelijk interessanter zijn om nieuw te bouwen. Dat moet per situatie worden bekeken, volgens Zanders. Stallen met zo'n 20.000 tot 25.000 henplaatsen zijn het meest ideaal.
Kipster-brood
Naast Kipster-eieren, heeft Lidl ook Kipster-vleesproducten in het assortiment, gemaakt van vlees van haantjes en uitgelegde kippen. Daar komt binnenkort een derde product bij: Kipster-brood. Met dit volkorenbrood, gemaakt van Groningse tarwe, sluiten Lidl en Kipster de kringloop op een vooruitstrevende manier. Op de akkers van vier Groningse akkerbouwers wordt Kipster-mest uitgereden. Van de oogst wordt brood gemaakt, dat binnenkort verkrijgbaar is bij Lidl.
Sluiting kringloop
Reststromen, zoals brood dat in de Lidl niet wordt verkocht, gaan in het kippenvoer van de Kipster-hennen. Vanaf de leeftijd van veertig weken bestaat Kipster-voer voor minimaal 90 procent uit brood en andere circulaire grondstoffen, geeft Zanders aan. Kipster-kippen zetten het voer om in eieren, vlees en mest. De mest gaat naar de akkers. Zo beogen Lidl en Kipster de kringloop optimaal te sluiten. Dit project realiseren zij samen met Agrifirm (zaaigoed), Bakkerij Fuite, NijsenCompany (reststromen kippenvoer) en vier Groningse akkerbouwers.
Ruud Zanders, mede-oprichter van Kipster, is blij met de uitbreiding en het nieuwe project. „De klus is pittig, omdat het in Nederland lastiger is om geschikte grond met de juiste vergunning te vinden dan om water in de Sahara te vinden. Dat geldt ook voor dit soort toekomstbestendige duurzame initiatieven. Toch hebben we er het volste vertrouwen in dat boeren, banken en andere belanghebbenden samen met ons de broodnodige duurzaamheidssprong gaan maken.”
Pigster
De oprichters van Kipster werken daarnaast al enige tijd aan een vervolg op Kipster: Pigster. Duurzamer en diervriendelijk varkensvlees, ook weer in een exclusieve samenwerking met Lidl. „We gaan op een vergelijkbare manier te werk als bij Kipster: ook met langdurige contracten en we gaan ook bij Pigster uit van de behoefte van het dier. We hopen dit najaar nog te starten met de bouw van de Pigster-varkensboerderij”, zegt Maurits Groen, mede-oprichter van Kipster. De Pigster-producten komen ook weer exclusief bij Lidl in het schap te liggen.